20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska Zdravlje

Iz Turske stigla medicinska pomoć za Sandžak

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić izjavila je danas da je prema nalogu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, iz Turske je u Srbiju jutros poslana pomoć koja se sastoji od zaštitnih maski, respiratiratora turske proizvodnje, nosila, vizira i naočara.

Ona je na konferencii za novinare uputila riječi saosjećanja i saučešća porodicama čiji su najbliži preminuli usljed bolesti izazvane koronavirusom, podsjetivši da je i Bošnjačko nacionalno vijeće ostalo bez profesora Hasima Mekića, predsjednika Izvršnog odbora Vijeća, koji je liječeći se od koronavorusa preminuo KC-u Kragujevac.

Naglasila je da je BNV od moneta od kada su saznali za situaciju u Opštoj bolnici Novi Pazar reagovali na način kako su to najbolje znali i uputii poziv turskom predsjedniku Erdoganu.

“Na taj naš poziv danas je pozitivno odgovoreno. Pomoć koja stiže iz Turse namjenjena je Opštoj bolnici u Novom Pazaru koja ima opšti karakter i prema kojoj gravitira preko 200 hiljada ljudi”, rekla je Curić uputivši u ime Bošnjaka Sandžaka riječi zahvalnosti Republici Turskoj, turskom narodu i predsjedniku Erdoganu, kao i svima onima koji su učestvovali u ovoj pomoći.

Poesbno je istakla da je sandžačka dijaspora i ovoga puta položila ispit i pokazala nesebičnost i veliku ljubav prema Sandžaku.

“Imamo veliku podršku, ljudi se nude da pomognu, sa svih strana, naročito udruženja Bošnjaka po dijaspori koja hoće da šalju pomoć. Organizovalo smo se sa našim NVO koje su ovom vremenu pokazale svoje aktivnosti i organizovali smo se da zajadnički radimo na tim donacijama”, naveća je predsjednica BNV-a dodavši da u prvom planu zbog dokazanih kapaciteta računa na UG “Svetionik” i da će sa njima raditi na raspodjeli pomoći.

Medicinske potrepštine koje je osiguralo Ministarstvo zdravlja Turske, danas su u vojni avion tipa A 400M, Turskih oružanih snaga (TSK), utovarene na aerodromu Etimesgut u Ankari.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić, ranije je zbog pogoršane situacije u Sandžaku, uputila pismo s pozivom za pomoć predsjedniku Turske Erdoganu.

Turska je, odgovarajući na poziv, odlučila pomoći posebno Sandžaku, gdje je u posljednje vrijeme situacija bila sve teža zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom i gdje nedostaje i medicinskog materijala, opreme, ali i osoblja.

Turska je, pored Srbije, 8. juna 2020. godine, uputila pomoć u pet zemalja regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: