27 Februara, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

RTCG: Uhapšeni policajci zbog zlostavljanja državljanina Albanije

Postupajući tužilac u ODT u Ulcinju, kako nezvanično saznaje RTCG, naložio je da se uhapse dvojica policajaca koji su navodno akteri incidenta koji se dogodio 15. januara na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani, a u kojem je maltretiran državljanin Albanije. U pitanju su, kako je objavio RTCG, policajci D.Š. i N.B. ( )

Iz Uprave policije saopšteno je da se uhapšenim policajcima na teret stavlja krivično djelo zlostavljanje. 

“Policijski službenici su, kako se sumnja, navedeno krivično djelo izvršili 15. januara 2023. godine na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani, tako što su prilikom primijene službenih ovlašćenja prema stranim državljanima, upotrijebili prekomjernu silu”, saopšteno je iz Uprave policije. 

Oni će biti uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom državnom tužiocu na dalje postupanje.

Podsjećamo, riječ je o video zapisu na kojem se vidi policijski službenik Sektora granične policije kako upotrebljava fizičku silu prema državljaninu Albanije.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, govoreći o tom slučaju sa graničnom policijom, kazao da je MUP pokrenuo sve zakonske procedure. 

Dodao je ukoliko ima elemenata, poziva i tužilaštvo da se uključi u taj slučaj.

Ranije je iz Etičkog odbora saopšteno da se video zapis tog događaja pojavio u medijima 17. januara i da je istog dana predsjednica tog tijela uputila članovima inicijativu za ocjenu etičnosti postupanja policijskih službenika Sektora granične policije.

Provjeriće postupanje policijskih službenika Sektora granične policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, provjeriće postupanje policijskih službenika Sektora granične policije. Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da je na snimku očigledno neprofesionalno postupanje.

Iz Savjeta su kazali da je zatraženo izjašnjenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Kako su rekli, od Brđanina je zatraženo da se izjasni o tome koje su tačno mjere i radnje preduzete u odnosu na taj incident za koji je Uprava policija saznala 15. januara i da li je konsultovan nadležni državni tužilac.

“Kao i da li su policijski službenici koji se dovode u vezu sa očigledno neprofesionalnim postupanjem, do daljnjeg, udaljeni iz službe”, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: