28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Sa protesta “Odbranimo izbornu volju građana” poručeno: Volja građana ili raspuštanje GIK-a i novi izbori (FOTO)

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP), Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) zatražili su danas da, ukoliko Gradska izborna komisija ne potvrdi izbornu volju građana Novog Pazara na ovim izborima, raspuštanje ove izborne komisije i raspisivanje i održavanje novih izbora za grad Novi Pazar.

Na protestu “Odbranimo izbornu volju građana” održanom kod Sebilja u centru grada, je rečeno da su na više od jedne trećine biračkih mjesta utvrđene nezakonite radnje, kupovina glasova, krađa glasova, prepravljanje izvještaja gradske izborne komisije i nasilničko ponašanje nekih članova biračkih odbora.

Merfid Kamešničanin, ispred organizatora skupa i SDA Sandžaka je rekao da je Gradska izborna komisija nakon zatvaranja biračkih mjesta protivzakonito prepustila pojedincima vreće sa izbornim materijalom, koji su sa njim raspolagali na nepoznatom mjestu, van službenih prostorija, sve do 5:30 sati narednog dana.

“Želimo da istaknemo sumnju da se među više od 1.000 nevažećih listića nalaze glasovi Građanskog pokreta Sandžaka, SDA Sandžaka i SPP-a koji su poništeni dodatnim zaokruživanjem ostalih lista na izbornim listićima. I poslije svega toga na najgrublji način je gradska izborna komisija prekršila član 62. Zakona o lokalnim izborima prilikom raspodjele mandata izbornim listama. Na taj način su kršenjem izborne volje pokušali da uspostave vlast suprotno izraženoj volji građana Novog Pazara”, kazao je prdočivši okupljenina da će u cilju zaštite izborne volje građana biti o daljim aktivnostima biti obavješteni od strane Koordinacionog odbora opozicionih izbornih lista.

Kandidat za odbornika SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović rekla je da je zajednički zadatak da odbrane slobodnu volju građana izraženu na izborima 17. decembra.

Podsjetila je da je ovaj skup je bio zvanično najavljen za 18. decembar 2023. godine u 20 sati, međutim predstavnici PU Novi Pazar su ih obavijestili da se na ovom platou nalazi nekoliko desetina nepozvanih i nepoznatih lica sa neprimjerenim ponašanjem, pa su na prijedlog policijske uprave odustali od sinoćnog skupa i zakazali ga za danas.

“Naš skup smo odložili sa ciljem da izbjegnemo fizički kontakt sa nenajavljenim i nepoznatim licima, neprimjerenog ponašanja koji su zauzeli čitav taj prostor na kome smo mi zakazali skup. Obavještavamo vas da naš skup ima za cilj da gradska izborna komisija radi po zakonu i ispoštuje izbornu volju građana. Ovdje se ne radi o skupu jedne partije protiv druge. Ovdje se brani izborna volja svih građana bez obzira za koju su stranku glasali. Tražimo da se poštuje Ustav i zakon ove zemlje. Suština ovog našeg okupljanja je ovo”, rekla je Hajdinović.

Potpredsjednik SPP-a Edin Numanović  je, ističući da ovo nije skup ni Stranke pravde i pomirenja, ni SDA Sandžaka ni Građanskog pokreta Sandžaka, već skup naroda Sandžaka koji želi da se pobuni protiv narušavanja njegove izborne volje i da je dokaz za to što Gradska izborna komisija nije dozvolila da se izvrši uvid u birački materijal i da ponovo prebroje glasove.

“Ovo pravo pripada narodu Novog Pazara i ne može da mu ga oduzme ni Gradska izborna komisija niti može da bude predmet odlučivanja Gradske izborne komisije, na naš zahtjev moraju da nam dozvole uvid u izborni materijal sa izbornog dana. Tu se nalaze odgovori na sva naša pitanja. Zašto je bilo toliko nevažećih listića ako znamo da je bilo unapređeno pravilo i da ne može biti poništvanja izbornih listića samo škrabanjem i prekrižavanjem, zašto toliko nevažećih listića? Zašto je bilo 4000 glasova razlike za bivšu vladajuću garnituru za parlament i lokalne izbore, zašto 4000 glasova više na lokalu”, upitao je Numanović, dodavši da su sve pitanja na koje traže odgovore.

“Interesuje nas gdje su nestala četiri džaka sa glasačkim materijalom, glasačkim listićima, koji su se iznenada pojavili iz jednog automobila u tri ujutru. Ja sam tome svjedočio, bio sam očevidac ovdje ispred Gradske izborne komisije. Sve to ukazuje da je narušena izborna volja građana Novog Pazara i tražimo i apelujemo još jednom na Gradsku izbornu komisiju da nam dozvoli da izvršimo uvid u birački material. Želimo na miran i civilizovan način da ostvarimo svoja prava. Ako su sve uradili kako treba zašto nam nedozvoljavaju uvid”, naveo je predstavnik SPP-a.

Uputio je poziv, kako je naveo, kao u cijelom civiliziranom svijetu, kao što je 2016. godine, narod Republike Turske stao u odbranu demokratskih izbora i stao u protiv puča organizovanog protiv predsjednika Republike Turske.

“Tako i mi stanimo, bez obzira ko je u kojoj partiji, da odbranimo izbornu volju građana Novog Pazra. To naši građani zaslužuju i moramo to da im damo. I u narednim danima ćemo protestovati i izražavati svoju volju i želim da znate da je većina naroda u Novom Pazaru za opoziciju i da su to dokazali na izborima, samo je potrebno da naše institucije to priznaju”, zaključio je on.

Edin Zećirović, ispred Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) je, osvrnuvši se na prisustvo velikog broja pripadnika policije u blizini objeka gradske uprave je kazao da su došli da čuvaju mr i dostojanstvo i da će biti ustrajni ztao što je zakon, red i pravda i pravo na njihovoj strani.

“Mi ne želimo niti ćemo pristat da siđemo u blato u koje nas oni zovu, nama je život jednog čovjeka skuplji od cijelog svijeta. Mi dolazimo iz te kulture iz te civilizacije, iz tog vaspitanja. Došli smo da sačuvamo i  nas i njih od njih. Neka znaju oni tamo, oni su naša braća, komšije kolege”, rekao je Zećirović ozvavši načelnika PU Novi Pazar da se stavi na stranu primjene zakona.

Pokazujući tabelu rezultata izbora Zećirović je naveo da je matematička formula jasna šta se desilo.

“Oni su prekrajali biračke spiskove po starom zakonu, odnosno krali su izborni rezultat po zakonu do 2022. Promijenio se zakon, a oni nisu saznali za to. Nisu dovoljno prekrojili spiskove i nisu dovoljno ukrali. Evo ovdje jasno stoji kome pripada taj famozni mandat, nama sa 513 glasova u odnosu na posljednji mandata koji je osvojila SDP sa 493 glasa. Pravda je jasna mi ćemo na tome ustrajati, pozivam građane da na miran i dostojanstven ovo riješimo”, poručio je Zećirović.

Protest “Odbranimo izbronu volju građana” bio je zakazan za danas ispred Gradske uprave Novog Pazara u 15.30 sati, ali je održan sat kasnije kod Sebilja na početku pješačke zone.

Ispred gradske uprave okupilo se nekoliko desetina ljudi, pristalica Sandžačke demokrtaske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS). Tokom okupljanaj građana u blizini zgrade lokalne uprave raspoređeni, sa opremom za razbijanje protesta, bili su pripadnici interventne brigade policije, ali saobraćaj nije bio zaustavljan.

Gradska izborna komisija objavila je jutros preliminarne podatke o postignutim rezultatima prema kojima lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” (SDP) sa 17.269 glasova ima 19 odborničkih mjesta, a Građanski pokret Sandžaka (GPS) sa osvojena 1.554 glasa jednog odbornika.

SPP, SDA Sandžaka i GPS, proglasile su sinoć pobjedu na vanrednim lokalnim izborima, navodeći da će SPP sa 12, SDA Sandžaka sa 10 i Građanski pokret Sandžaka sa dva osvojena mandata u lokalnom parlamentu formirati novu skupštinsku većinu i činiti buduću vlast.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: