25 Aprila, 2024
Lice dana

Saima Murić

Super talenat koji sa nepunih 15 godina ima normu za šampionat svijeta za starije juniore, novi biser atletike i izdanak “s kikicama” iz Novog Pazara, Saima Murić rođena je 19. maja 2006. godine.

Na održanom Dvoranskom prvenstvu za juniore i juniorke od 30-31. januara 2021. godine u Beogradu Saima osvojila je 1. mjesto u trci na 1.500 m rezultatom 4:28,82, čime je postavila državni rekord za mlađe juniorke i najbolji rezultat u svijetu u ovoj kategoriji.

Drugog takmičarskog dana u nadmetanju na 800 m rezultatom 2:17,84 bila je bez premca i ponovo se okitila zlatnim odličjem.

U vrh svjetske rang liste doveo je rezultat (4:26,59) na 1.500 metara sa miinga u Zenici (BiH), kada je postala druga u svijetu, a prva u Evropi među djevojčicama rođenim 2006. godine. Prošle, 2020. godine ostvarila je lični rekord na 800 metara i bila juniorska prvakinja Srbije na 1.500 metara.

Sada već prezenter AK Novi Pazar, ali i promoterka Novog Pazara, junakinja Saima Murić je učenica osmog razreda O.Š. “Rifat Burdzovic Tršo”, često kaže da voli da se takmiiči sa onima koji imaju odlične rezultate i da je to motiviše da postiže rezultate sa koijma se i sama iznenadi. Uzor joj je Amela Terzić, a cilj zlatna medalaja na olimpijskim igrama i na međunaronim takmičenjima.

Saima ima i ozbiljne planove u životu, pored zlatnih odličja planira da postene i akademski građanin.

“Posto mi je amidža profesor na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru ja bih voljela da ga naslijedim”, poručila je.

Pored atletike voli muziku, vožnju bicikla, kao i plivanje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: