25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Sandžačke OCD osudile ispisivanje grafita: Manjak investiranja u međuetničko razumjevanje, dijalog i saradnju

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In danas su saopštili da najoštrije osuđuju širenje nacionalne i vjerske mržnje putem grafita koji su ispisani na zidu Osnovne škole “Meša Selimović” u Novom Pazaru.

Istakli su da ovakve pojave moraju izazvati najdublju zabrinutost cijele zajednice i najefikasniju reakciju svih relevantnih institucija.

“Duboko žalimo da i Novi Pazar, grad čija je bit viševjekovna multikulturalnost i suštinsko zajedništvo, pokazuje tendenciju utapanja u sveprisutni model govora mržnje u javnoj sferi čiji je rezultat isključivost svake vrste. Prisutnost govora mržnje, makar i u incidentnom obliku upozorava da postoji kontinuirani manjak investiranja u međuetničko razumjevanje, dijalog i saradnju, naročito mladih u našem gradu. Govor mržnje, ma u kom obliku da je iskazan, ne smijemo tretirati kao izolovani incident, nego kao opomenu i poziv da kao lokalna zajednica dugoročno i temeljno, i svi zajedno, radimo na međuetničkom dijalogu, saradnji i međusobnom približavanju, naročito mladih, kako bismo obezbedili da taj isti govor mržnje nikad ne preraste u opšti stav”, poručiji i ovih organizacija civilnog društva.

Pozvale su sve državne organe da, kako naglašavaju, hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce, djelujući u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

“Pravovremeno i adekvatno reagovanje nadležnih organa bi bila jasna osuda širenja mržnje i poruka svima da nema mjesta za bilo kakvu diskriminaciju i netoleranciju.U ovom slučaju, dodatno i posebno važno je da nadležni organi istinito i pravovremeno obavjeste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo spriječeno širenje glasina, dezinformacija i poluinformacija koje štetne posledice ovog nemilog događaja moguu činiti još opasnijima po naš grad izajednički život u njemu”, navodi se u saopštenju.

Saopštenjem je upućen poziv za sugrađane “da budu uzdržani u odnosu na govor mržnje, ali i potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međuvejrskog i međuetničkog povjerenja, razumjevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: