23 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Izbori pokradeni, svim bošnjačkim strankama poziv za zajedničko djelovanje

SDA Sandžaka je saopštila da je predsjedništvo te stranke na današnjoj sjednici razmatralo pitanje realizacije ostvarenih izbornih rezultata i donijelo sljedeće zaključke kojim se konstatuje da izbori održani 21. juna nisu bili slobodni, fer i demokratski.

“Kao stranka učesnica na izborima konstatujemo da su glasovi pokradeni i da su rezultati izbora falsifikovani, te kao takvi ne odražavaju izbornu volju građana Sandžaka.Neregularnost izbora potvrđuje i konstatacija međunarodnih posmatača na osnovu kojih je samo u Sandžaku dokazana krađa glasova i namještanje izbora na 30 biračkih mjesta, na kojima su izbori ponovljeni”, saopšteno je danas iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka poziva Evropsku Uniju, Savjet Evrope, OEBS i druge relevantne međunarodne institucije da, kako se navodi, ne priznaju ove izbore i traže raspisivanje novih izbora, na kojima bi svim učesnicima bilo omogućeno da kontrolišu izborni proces.

Predsjedništvo je ovlastilo Izvršni odbor Stranke da svim bošnjačkim strankama uputi “prijedlog Sporazuma o udruživanju izbornih rezultata i zajedničkom djelovanju radi postizanja ciljeva od opšteg značaja za sve građane Sandžaka”.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: