19 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Neophodan Komitet Evropske unije za Sandžak, dešava se suspendovanje demokratije i uspostavljanja autoritarne “okupacione” vlasti

Stranka demokratske akcije SDA Sandžaka je reagirala zbog smjene Školskog odbora O.Š. “Avdo Međedović” u Novom Pazaru i imenovanje privremenog organa te škole u kojem su funlcioneri i aktivisti režimske političke stranke.

Današnji potez vlasti u Beogardu se ocjenjuje kao “najnoviji nasrtaji Vlade Republike Srbije na bošnjačke nacionalne institucije i ustanove od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku”, te suspendovanja demokratije i uspostavljanja autoritarne “okupacione” vlasti.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović uputio je pismo zvaničnicima EU u kome se kaže da “Vlada Srbije već nekoliko puta pokušava da stavi pod režimsku kontrolu osnovnu školu Avdo Međedović, tako što za direktora škole nameće jednog od partijskih ekstremista iz vladajuće većine”.

“Ministarstvo obrazovanja mimo svih zakona i zakonskih procedura, ne poštujući volju zapošljenih, roditelja i mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na najgrublji način odbija da prizna rezultate dva legalno i legitimno sprovedena konkursa.To je bio razlog da zapošljeni u ovoj ustanovi stupe u legalan štrajk, za šta su dobili punu podršku Sindikata prosvjetnih radnika Srbije”, stoji u obraćanju zvaničnicima EU.

Imamović je, stoji u saopštenju, predočio da je ovih dana školski odbor na osnovu pisanog naloga ministra donio odluku da raspiše novi, treći po redu konkurs za imenovanje direktora iz redova zapošljenih osnovne škole Avdo Medjedović.

“Međutim, dok traje borba radnika, roditelja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća da sačuvaju ustavna manjinska prava, Vlada Republike Srbije preko policije, tužilaštva i prosvjetne inspekcije vrši užasnu kampanju zastrašivanja i pritisaka na članove školskog odbora, zapošljene i roditelje.Članovi školskog odbora se u vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom Corona virusa, po nalogu tužilaštva pozivaju u policiju na informativne razgovore, dok je svim zapošljenim već mjesecima obustavljena isplata zarada, zdravstvenog i penzijskog osiguranja”, ističe narodni poslanik iz SDA Sandžaka Enis Imamović.

On ojenjuje da se “vrhunac bezakonja i pritisaka se dogodio upravo danas kada je odlukom Ministarstva prosvete nasilno i nezakonito imenovan privremeni školski odbor u kome su svi imenovani funkcioneri i partijski jastrebovi iz stranke vladajućeg režima”.

“Nakon našeg posljednjeg razgovora u Parlamentu Srbije stanje i položaj Bošnjaka u Sandžaku se dodatno pogoršao, a ovaj slučaj samo dokazuje da je neprijateljski odnos srpskih državnih organa prema Sandžaku prisutan i da se konstantno širi na svim poljima. Želim da Vas podsjetim da sam tada, delegaciji Evropske unije, prenio zahtjev za uspostavljanje Komiteta EU za Sandžak i zato apelujem na Vas da posebnu pažnju posvetite tom pitanju, naveo je Imamović, prenosi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Podsjećamo da je srbijanski ministar prosvjete Mladen Šarčević donio rješenja kojim je razrješio dosadašnji Školski odbot O.Š. “Avdo Međedović” i imenovao privremeni Školski odbor u kojem su funkcioneri i aktivisti Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlića.

Politizacija, prema ranijoj ocjeni nastavnika i roditelja učeika, osnovne škole u najvećem novopazarskom naselju Selakovac, počela je vankonkursnim imenovanjem od strane ministara prosvjete Šarčevića, za v.d. direktora škole, Safeta Smailovića, takođe stranačkog funkcionera SPP-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: