29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Prijepolje

SDA Sandžaka, Ogranak u Prijepolju: Otkazati promociju poznatih po veličanju ratnih zločinaca

SDA Sandžaka, Ogranak u Prijepolju smatra da je nedopustivo da se prijepoljska  biblioteka, najstarija ustanova u oblasti kulture u Prijepolju koristi za promociju “kvazi umjetnika” Bore Đorđevića, frontmena grupe Riblja Čorba.

SDA Sandžaka su saopštili da “ovaj nazovi umjetnik poznat je po veličanju ratnih zločinaca, masovnih ubica, i borbi protiv novog svjetskog poretka”.

Podsjećaju da je na koncertu koji je “Riblja čorba” održala u Beogradskoj areni 2007. godine, Đorđević članove svog benda predstavio kao Veselina Šljivančanina, Biljanu Plavšić, Milorada Ulemeka Legiju, Ratka Mladića, a sebe kao Radovana Karadžića, koji je izvršio plastičnu operaciju. 

“Smatramo da svi oni koji veličaju ratne zločince i kriminalce treba da odgovaraju pred zakonom a ne da se njihov rad i stvaralaštvo promovišu preko ustanova kulture kakva je i prijepoljska biblioteka. Pozivamo rukovodstvo biblioteke da otkažu navedenu promociju a da u svom radu više pažnje posvete našim lokalnim piscima i mladim umjetnicima kojima je u današnjem vremenu i više nego potrebna podrška”, poručeno je iz SDA Sandžaka Prijepolja.

Foto: PrtS https://biblioteka-prijepolje.rs/

Biblioteka “Vuk Karadžić” Prijepolje najavila je da će subotu, 26. avgusta 2023, u Letnjoj čitaonici Biblioteke biti održana večer rok poezije na kojoj će gosti biti Bora Đorđević i rok grupa Beli anđeli.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: