20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

SDA Sandžaka pokrenula incijativu ustanovljavanja praznovanja bošnjačkih blagdana

Ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru pokrenuo je inicijativu za usvajanje pravnih akata u cilju otklanjanja neravnopravnosti pripadnika bošnjačkog naroda u pogledu ustanovljavanja i praznovanja nacionalnih i vjerskih praznika, rečeno je danas.

Odbornica ove stranke u gradskoj skupštini Novog Pazara, Dinheta Jusufović Pulić  je na današnjoj press konferenciji podsjetila javnost da je na prošloj sjednici predložila kao dopunsku tačku dnevnog reda pokretanje ove inicijative, kojom bi se, kako je predočila, zahtijevalo od državnih organa Republike Srbije preduzimanje adekvatnih mjera po ovom pitanju.

“Činjenica da pitanje načina praznovanja nacionalnih i vjerskih praznika Bošnjaka i drugih brojčano manjinskih naroda nije uređeno zakonom ili drugim važećim propisom Republike Srbije, pred državne organe stavlja obavezu da to pitanje riješe u skladu sa interesima i potrebama bošnjačkog naroda”, rekla je Pulićeva.

Ona je dodala da ovim aktom traži se od državnih organa Republike Srbije da pripadnicima bošnjačkog naroda, kada je ova oblast u pitanju, osiguraju ostvarivanje pojedinih prava koja do sada nisu ostvarivali, ili ih nisu mogli, kako je kazala, na adekvatan način ostvarivati.

 

Zastupnica SDA Sandžaka u Novom Pazaru je poručila da na osnovu interesa i potreba bošnjačkog naroda, državni organi Repubulike Srbije su da, između ostalog, priznaju 28. septembar-Dan Bošnjaka, kao bošnjački nacionalni praznik;

“Nadležni državni organi su dužni da propišu obavezu državnim i drugim organima, javnim preduzećima i ustanovama, javnim službama i drugim javnim institucijama, da u dane Ramazanskog i Kurban Bajrama, ne rade najmanje dva radna dana”, navela je ona.

Također, iz ovog ogranka SDA Sandžaka zahtjevaju uvođenje obaveze neradnih dana državnim i drugim javnim organima na 11. maj, kada je Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i za 20. novembar, na Dan Sandžaka.

Kako je pojasnila, potrebno je ukinuti nadoknađivanje nastave u obrazovnim ustanovama zbog obilježavanja bošnjačkih nacionalnih praznika, te da osiguraju da “ako jedan od datuma kada se praznuju bošnjački nacionalni praznici bude u nedjelju”, da se ne radi prvog narednog radnog dana.

“Iako ovaj prijedlog skupštinska većina u Novom Pazaru nije podržala, te odbila da se o njemu i raspravlja, SDA Sandžaka će nastaviti sa borbom da se ova inicijativa sprovede u djelo, kako kroz lokalne, tako i kroz republičke institucije”, zaključila je odbornica SDA Sandžaka u novopazarskom parlamentu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: