Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2020. Politika

SDA Sandžaka predala listu za parlamentarne izbore

Stranka demokratske akcije Sandžaka predala je danas Republičkoj izbornoj komisiji listu kandidata za parlamentarne izbore 21. juna koju je potpisima podržalo više od 11.000 birača.

Lista nosi naziv ”SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”, a na predstojećim izborima biće jedina sa prostora Sandžaka koja zastupa interese građana Sandžaka, nasuprot režimskim strankama, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Kandidat za narodnog poslanika SDA Sandžaka Enis Imamović, nakon predaje liste izjavio je da ova lista predstavlja autentičnu sandzačku opciju, koja ne želi da sudbinu građana Sandžaka prepusti izvršiocima velikosrpske politike.

“Poznato je da su uslovi za prestojece izbore daleko od fer i demokratskih. Velikosrpska ideologija je dokazana opasnost za biološki opstanak Bošnjaka, te u Sandžaku postoje samo dvije opcije – prva je SDA Sandžaka kao autenticna sandžačka opcija i ona druga olicena u velikosrpskom režimu”, ukazao je Imamović u svojoj izjavi nakon predaje liste.

On je naglasio da na izborima 21. juna građani Sandžaka imaju izbor između “Sandžaka ili tzv. velike Srbije”, te da je specijalni status Sandžaka prioritet.

“Naš program je dosljedan našoj politici svih ovih decenija i od toga ne odustajemo. Decentralizacija Srbije, specijalni status Sandžaka i vraćanje Bošnjacima statusa naroda su naša dobro poznata načela, koja su uz vladavinu prava i društvo jednakih mogućnosti osnova opstanka našeg naroda u Srbiji”, naveo je Imamović i dodao da su Evropske i NATO integracije put ka boljem životu za koje se SDA Sandžaka zalaže.

Imamović je pred novinarima posebno istakao da je Specijalni status u formi koji zastupa lista “SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin” predviđa Sandžak kao političko teritorijalnu cjelinu ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

Današnjoj predaji liste prisustvovali su kandidati liste za poslanike i visoki funkcioneri iz svih sandžačkih opština.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: