Aktuelno Crna Gora Društvo Zdravlje

Crna Gora više nema inficiranih koronavirusom

Nakon 68 dana, od prvog zabilježenog slučaja, Crna Gora je trenutno bez oboljelih od COVID19. Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas saopštio da u toj zemlji više nema osoba inficiranih novim koronavirusom.

Od jučerašnjeg presjeka stanja, laboratorije IJZCG su završile analizu 140 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije #COVID19. Takođe, u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom, navodi Institut.

U Crnoj Gori je od početka dešavanja bilo ukupno oboljelih 324, oporavljenih 315, a 9 osoba je preminulo, objavila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

– Kraj epidemije moguć 2. juna

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da bi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao biti proglašen početkom juna.

“Ako ne bude do drugog juna nijednog slučaja koronavirusa, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša.

Direktor IJZ-a upozorava da smo ipak, kako kaže, dobili prvo poluvrijeme i da građani moraju da prihvate da nije sve prošlo i da se moraju pridržavati svih mjera koje su još na snazi. Te mjere će morati da poštuju i oni koji dolaze u Crnu Goru.

“Ovaj virus neće nestati tek tako i postoji mogućnost da je još uvijek tu. Mi testiramo i tražimo, a nadamo se da će tako i ostati da ga nema”, rekao je Mugoša.

On je komentarišući posljednji slučaj inficiranog koronavirusom, rekao da nije riječ o lokalnoj transmisiji, već se radi o državljaninu Srbije koji je kratko boravio u Crnoj Gori, doživio saobraćajni udes i nakon hospitalizacije je prebačen u svoju zemlju.

Crnogorski premijer Duško Marković će se sjutra, kako je najavljeno, obratiti javnosti povodom aktuelne situacije u vezi koronavirusa.

Izvor: RTCG, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: