29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka traži da Sandžak bude jedna izborna jedinica

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu je održan okrugli sto u vezi političke zastupljenosti manjinskih naroda u predstavničkim institucijama na kome je predstavljen i nacrt preporuka za izmjenu izbornog zakonodavstva.

SDA Sandžaka je učestvujući na sastanku zatražila da se u konačnoj verziji preporuka, koje će biti dostavljene i predstavnicima Vlade Srbije i Evropske unije, uvrsti i zahtjev da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika, saopštavaju iz SDA Sandžaka.

Pored toga, predstavnik ove stranke Ahmedin Škrijelj je iznio i niz drugih zahtjeva koji bi bili uvršteni u prijedlog za izmenu zakonodavnih normativa.

“SDA Sandžaka zahtjeva da se se smanji broj potpisa potrebnih za podnošenje izborne liste za političke subjekte manjinskih naroda, kao i da se ukine obaveza plaćanja takse za ovjeru potpisa podrške izbornim listama. Zahtjevamo i da se poveća procenat sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje i smanji izborno jemstvo za političke subjekte manjinskih naroda”, navode u saopštenju.

Pored toga, oni traže i da se propiše obaveza da kandidati za narodne poslanike na listi političkog subjekta manjinskog naroda moraju biti upisani u poseban manjinski birački spisak.

“SDA Sandžaka ocjenjuje pozitivno nastojanja da se u predstojećem međustranačkom dijalogu u vezi izbora uvaže i potrebe manjinskih političkih stranaka”, istakli su iz ove Stranke i pozvali predstavnike evropskih institucija i Vlade Srbije da prihvate zahtjeva koje je SDA Sandžaka istakla.

Kako zaključuju u saopštenju, ne može se govoriti o slobodnim, demokratskim i fer izborima ukoliko se budu ignorisali interesi i potrebe bošnjačkog naroda i Sandžaka.

Foto: sda.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: