25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

SDA Sandžaka traži smjenu načelnika policije i tužioca u Novom Pazaru

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je danas smjenu načelnika Policijske uprave i Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru zbog, kako je navedeno, neodgovornog ponašanja tužilaštva i policije, kao i grubih povreda ustavnih prava Bošnjaka kao manjinskog naroda u Srbiji, saopštio je danas portparol ove stranke Merfid Kemešničanin.

Sa press konferencije Kamešničanin je uputio poziv ministrima prosvjete, policije i pravde, kao i lokalne samouprave, te predsjednicu Vlade i predsjednika Republike Srbije da osude postupak tužilaštva i policije u Novom Pazaru zbog, kako je rekao, zloupotrebe službenog položaja u postupku prema profesorici razdredne nastave Adeli Melajac.

“Ovom koordinirananom akcijom organizovanog pritiska tužilaštva, policije i ministarstva prosvjete, prema profesorici razredne nastave za obrazovanje djece na bosanskom maternjem jeziku, na grub se način poručuje Bošnjacima da odustanu od korišćenja Ustavom i zakonom zagarantovanih prava i ako su ona jasno definisana”, upozorio je portparol SDA Sandžaka.

U prilog tome, Kamešničanin je kazao da je ova stranka uputila zahtjev za održavanje sjednice Savjeta za bezbjednost Grada Novog Pazara.

“SDA Sandžaka od Savjeta za bezbjednost traži da razmotri slučajeve nezakonitog postupanja državnih organa prema profesorici razredne nastave, i nekoliko aktuelnih primjera agresivnog nasilničkog ponašanja srpske policije prema Bošnjacima u Novom Pazaru”, rekao je on.

Kamešničanin je kazao da je upućen zahtjev Savjeta za bezbjednost Grada Novog Pazara da usvoji, kako su upoznali, prijedlog zaključaka SDA Sandžaka i time vrati povjerenje Bošnjaka u državne organe i pomogne uspostavljanju međunacionalne harmonije u Sandžaku.

“Između ostalog, SDA Sandžaka je apelovala na državne organe da preduzme efikasne mjere i stanu u zaštitu, Ustava i zakona, te time vrate povjerenje Bošnjaka Sandžaka u državne organe i tako očuvaju harmoniju i dobre međunacionalne odnose u Sandžaku”, zaključio je u obraćanju novinarima portparol SDA Sandžaka Merfid Kamešničanin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: