Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Sejdović: Oni koji su trebali biti na terenu nisu bili

Nakon što su dvojica građana Novog Pazara izgubila živote u nabujaloj Trnavici, pokušavajuću da spriječe izlijevnje vode u svoja dvorišta, u javnosti se otvorilo pitanje odgovornosti nadležnih službi organa lokalne samouprave. Opozicione stranke SDA sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) su zatražile odgovornost, podnošenje izvještaja i ostavku gradonačelnika Nihada Biševca.

Odbornik SDA Sandžaka i bivši član lokalnog Štaba za vanredne situacije, Nafilj Sejdović, na prozivke iz redova Sandžačke demokrtaske partije (SDP) da „SDA Sandžaka, dok je bila je na vlasti u Novom Pazaru, ni jedan centimetar, rječnog korita nije ukoritila“, podsjeća da su još 2004. godine, očišćena rječna korita nizvodno niz rijeku Rašku, Banjsku i Deževsku, na području industrijske zone i urađen nasip od Carske ćuprije do ispod naselja Banjska petlja.

Odbornil SDA Sandžaka i bivši član Kriznog štaba Novog Pazara, Nafilj Sejdović, foto: SNews

Sejdović ukazuje da u slučaju elementane nepogode Krizni štab predlaže, usvaja i sprovodi niz mjera na zašiti ljudskih života i imovine na teritoriji grada.

“Kriznim štabom rukovodi gradonačelnik ili predsjednik opštine. U Novom Pazaru bilo je poplava 2004. i 2006. i 2008. Konkretno 2004. godine urađen je nasip nasip od Carske ćuprije, nizvodno, pored industrijske zone sve do Banjskog naselja. Na taj način sačuvana je imovina, prije svega ljudski životi. Osim toga locirana su kritična mjesta na teritoriji grada, Jusuf potok, uzvodno rijekom Raškom uz naselje Selakovac, u naselju Donji Šutenovac uzvodno uz rijeku Jošanicu do silosa i rijeka Trnavica. Sva mehanizacija javnih preduzeća, kao i mehanizacija privatnih građevinskih firmi, dužna su po zakonu da sprovodi mjere koje je preuzeo Krizni štab na sprečavanju evetualnih šteta i posljedica od poplava“, kazao je on.

Podsjeća da je nakon velike poplave 1979. godine ukorićen dio korita rijeka Raške i Jošanice i da dvije i po decenije nakon toga, sve do 2004. ništa nije rađeno na čišćenju i uređenju rječnih korita.

“Na ovom terenu, gdje se nalazimo, korito rijeke Raške je bilo zatrpano. Odlukom kriznog štana ono je očišćeno, prudibljeno. Od Carske ćuprije, duž industrijske zone i nizvodno do banjskog naselja“, podsjetio je Sejdović.

Pooručuje da nije bitno šta je ko uradio već da treba da postoji odgovornost.

Ovdje je bitno da, onog dana, kada se dogodila tragedija u Novom Pazaru, oni koji su trebali biti na terenu nisu bili na terenu. To je, na svom profilu, objavio zamjenik predsjednika Sandžačke demokrtaske partije (SDP) i ministar u Vladi Republike Srbije, Husein Memić. Jasno je rekao da gradski činovnici i funkcioneri koji su pogasili telefone i nisu se javljali, da trebaju sami da podnesu ostavku. To govori da Krizni štab nije funkcionisao i tu postoji komandna odgovornost“, istakao je on.


Na zahtjev odbornika SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja u vezi poplave od 19. januara zatražena je vanredna sjednica Skupštine garad Noovog Pazara na kojoj bi bio podnešen Izvještaj gradonačelnika u vezi sa preduzetim i planiranim preventivnim, operativnim i drugim mjerama na zaštiti života i imovine građana Novog Pazara. Prema nezvaničnim potvrdama ta sjednicu zakazana je za srijedu, 1. februar.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: