19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Skupština Srbije umanjila budžete nacionalnim savjetima

Skupština Srbije raspravljala je danas o rebalansu budžeta za tekuću 2020. godinu. Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović obratio se na današnjoj skupštini obrazlažući jedini amandman na rebalans budžeta Srbije, što je u modernom parlamentarizmu Srbije prvi put da se na raspravu o budžetu uloži samo jedan amandman.

On je rekao da su svim nacionalnim savjetima umanjenja sredstva za normalno funkcionisanje, i pored toga što su inače bila minimalna.

“jedna petina promila se odvaja za unapređnje prava jedne trećine građana, pripadnika nacionalnih manjina i to se umanjuje za 20 posto.”, rekao je Imamović.

On je apostrofirao da ovim amandmanom nije traženo povećanje sredstava već da se ostvare sredstva planirana za 2020. godinu kako bi završili već započete projekte.

On je ocijenio da se smanjenjem sredstava za rad vijeća nacionalnih manjina, ona svode na nivo nevladinih organizacija i obesmišljavaju.

“Građani Sandžaka plaćaju porez i izdvajaju za škole, bolnice, puteve i udžbenike, a na kraju ih dobijaju od donatora”, naglasio je Imamović.

Na njegovo izlaganje reagovao je Ministar Mali, koji je rekao da se mora štedeti zbog aktuelne pandemije virusa, na šta je Imamović odgovorio da je štednja na način umanjivanja sredstava manjinama pogrešan korak i da samo pogoršava ionako loš status manjina, na prvom mjestu Bošnjaka i Albanaca.

U raspravu se umiješao i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja(SPP) Samir Tandir, koji je izjavio da Bošnjacima prava nisu ugrožena, te da stanje nije najbolje, ali da je zadovoljavajuće.

Nakon polemike u kojoj je i poslanik Šaip Kamberi iz Ujedinjene doline iznio niz zahtjeva i argumenata koji narušavaju osnovna ustavna načela funkcionisanja manjina u Srbiji, vladajuća većina je izglasala rebalans budžeta za 2020. godinu, što je značilo i smanjenje budžetskih sredstava nacionalnim manjinama. Ostali poslanici iz Sandžaka, koji podržava vladajuću većinu, takođe su glasali za ovo umanjenje.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: