3 Oktobra, 2023
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Rani radovi novog srpskog patrijarha: “Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi”

Novi patrijarh SPC-a Porfirije, do danas mitropolit zagrebačko-ljubljanski osvanuo je prije pet godina na video snimku, kako u zanimljivom društvu pjeva četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata.

Snimak je navodno nastao prije pet godina u Chicagu.

“Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam Voji Bilbiji da otpjeva “našu pjesmu”, misleći na “Tamo daleko”. On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio”, pravdao se Porfirije u hrvatskim medijima rekavši da je zašutio kada se pjevalo o “kokardi vojvode Đujića”.

Iz snimke se jasno vidi da je Perić velik dio pjesme zaista opjevao, a već od početka same pjesme jasno je da se radi o pjesmi ratne tematike s obzirom da se spominju “mitraljesci” i “granate”.

“Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi”, kaže sporni stih, a teško je procijeniti je li Porfirije zaista, kako tvrdi, prestao pjevati.

Pop Momčilo Đujić četnički je vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici jedan od najvećih pokolja napravili su u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1.oktobra 1942. godine zvjerski poklali 95 civila.

Portal Sloboda.hr., 2014. godine objavio je ovaj snimak.

Izvor: https://faktor.ba/vijest/tvrdio-da-su-mu-smjestili-poslusajte-kako-novi-patrijarh-porfirije-pjeva-cetnicke-pjesme-/115398

Povezane vijesti

%d bloggers like this: