26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

SNews istražuje: Mehova šutnja o mrtvima od korone

Opšta bolnica u Novom Pazaru i, već višegodišnji, vd direktora te bolnice Meho Mahmutović, su zvanično iznijeli tvrdnju da su hospitalizovani u toj bolnici tokom drugog pika imali obezbjeđenju terapiju za liječenje od COVID-19, te da je broj umrlih tokom pandemije koronavirusa redovno saopštavan.

SNews je ove informacije od OB Novi Pazar zatražio nakon što je više pacijenata i članova njihovih porodica javnosti predočilo da u bolnici nisu imali adekvatno liječenje, kao i da su, na početku posljednjeg vala pandemije COVID-19 u Novom Pazaru, bili prinuđeni da sami kupuju neke medikamente i sredstva.

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije je, postupajući po žalbi Snewa na Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja, naložio OB Novi Pazar da, između ostalih, odgovori na pitanje koji su razlozi zbog kojih su hospitalizovani pacijenti i oni koji su nakon pregleda upućeni na kućno liječenje u periodu od 5. juna do 20. jula ove godine, bili prinuđeni da sami kupuju lijekove, jer prilikom pregleda pacijentima koji su osiguranici RFZO nisu izdavani ovjereni recepti od strane ljekara za propisane lijekove.

OB Novi Pazar je u odgovoru na “dopis” naše redakcije navela da su “hospitalizovani pacijenti imali obezbjeđenju terapiju za liječenje od COVID-19″.

Ni u jednom od punuđenih odgovora OB Novi Pazar, za sada, nije odgovorila na pitanje koje se odnosi na neizdavanje recepata za propisane lijekove za pacijente koji su bili na kućnom liječenju, osiguranike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

OB Novi Pazar je u istom odgovoru i svojeručnim potpisoma vd direktora Meha Mahmutovića, redakciji SNews-a, od 30. septembra, upućenog 8. oktobra, zvanično, sa odgovorom”da”, navela da je RFZO od 5. juna do 20. jula ove godine ispoštovao obaveze prema OB Novi Pazar.

Podsjećamo da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije 29. septembra ove godine donio Rješenje kojim je naloženo Opštoj bolnici u Novom Pazaru da javnosti predoči informacije koje se tiču posljednjeg vala COVID-19 u toj zdravstvenoj ustanovi.

“Nalaže ze Opštoj bolnici Novi Pazar da bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana obavjesti da li posjeduje traženu informaciju, odnosno dokumente u kojima su iste sadržane”, stoji u tački jedan rješenja i dodaju se 16 pitanja i iz tih odgovora, između ostalog, javnost može saznati zbog čega su hospitalizovani pacijenti i oni koji su nakon pregleda upućeni na kućno liječenje bili prinuđeni da sami kupuju lijekove jer im nisu izdavani recepti od strane ljekara.

Zgrada Dijagnostičkog centra i uprave OB Novi Pazar, foto: SNews (arhiv)

OB Novi Pazar je takođe naloženo da javnosti predoči informacije o personalnoj strukturi i da li je vršila provjeru validnosti diploma i stručnosti zaposlenih.

– Izbjegavanje zvaničnog broja umrlih od korone

OB Novi Pazar je obavezana da u roku od sedam dana obavjesti SNews da li posjeduje tražene infromacije o broju preminulih koji su liječeni od COVID-19 u toj bolnici, broj limenih sanduka i vreća koje je Gradska uprava Novog Pazara uputila OB Novi Pazar…, da li su zdravstvena inspekcija, služba ili državni organ provjeravali i/ili utvrdili nezakonitost i nepoštovanje procedure u pružanju zdravstvenih usluga, vođenje administracije ili slično prilikom pregleda većeg broja građana u kovid ambulantama i prilikom hospitalizacije.

U dostavljenim odgovorima (kako stoji u foto ilustraciji) iz OB Novi Pazar, bez navođenja podatka, je navedeno da je broj preminulih redovno objavljivan na konferencijama za štampu.

Sem navedenih brojčanih podataka o broju zaposlenih većina odgovora je štura, sa “da” ili “ne”, ili ih uopće nema.

Iz zakasnelih odgovora se može zaključiti da je u vrijeme s kraja 2012. godine do danas (period kada su na mjestu vd bolnice bili Mirsad Đerlek i dalje aktuleni Meho Mahmutović) u OB Novi Pazar zaposleno ukupno 261 lice. U odgovoru se ne precizira po kom osnovu (nedoređemo, određeno…) su ta lica zaposlena.

U periodu od 5. juna, prema predočenim podacima, ne pružajući infomaciju o broju ljekara, medicinskih sestara, tehničara, ostalog osoblja i radno angažovanih, u narednih mjesec dana, ali i do dana slanja odgovora, u OB Novi Pazara je, prema odgovoru koji je potpisao Mahmutović, zaposleno 48 osoba.

VD direktora OB Novi Pazar dr Meho Mahmutović, foto: SNews (arhiv)

Umjesto odgovora na pitanje na osnovu kojeg se može saznati “broj limenih sanduka i vreća za umrle koje je Gradska uprava Novog Pazara isporučila bolnici u periodi od 05.03. do 20.07. 2020. godine”, OB Novi Pazar, na pitanje koje se tiče tog organa vlati SNews “podučava” da se mora obratiti GU Novi Pazar.

Zbog toga što nije postupio u cjelosti (ćutanje uprave) SNews će u ovom postupku, prevshodno kako bi se javnosti predočio ukupan boj preminulih i oboljelih osoba od korone, liječenih i onih koji su zataražili medicinsku pomoć u OB Novi Pazar, ali i ostalih informacija od javnog značaja, uputiti još jednu žalbu Povjereniku, kao nezavisnoj instituciji Republike Srbije.

Povjerenik je u rješenju, nakon što organ vlasti (OB Novi Pazar) nije odgovorio na Zahtjev za pristup informacijma od javnog značaja, naložio je OB Novi Pazar da, ukoliko posjeduje navedene dokumente, omogući uvid i dostavi kopije uredniku naše redakcije, s tim što će zaštiti podatke o ličnosti (testiranih, oboljelih, umrlih…).

OB Novi Pazar, do danas, SNews-u nije dostavila nikakve kopije dokumenata niti je omogućila uvid istih.

Podsjećamo da je aktuleni državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đerlek, za vrijeme obavljanja funkcije zamjenika vd direktora OB Novi Pazar, predstavljajući se prvo kao koordinator bolnice-zvanično nepostoječa funkcija, tokom jula ve godine, u nekoliko navrata na konferencijama za novinare obećao da će u vezi zvaničnog broja umrlih od korone novnarima omogućiti uvid u protokole Službe za sudsku medicinu u patologiju OB Novi Pazar, jer “nema šta da se krije”, da bi kasnije, opet pred istim novinarima i kamerama u uživo prenosu odbio da to učini pravdajući da nije znao da je za to, između ostalog, potrebna dozvola tužilaštva.

“Dostava podataka o broju umrlih” za period od 12. juna do 20. jula 2020. godine

Ukupan broj umrlih od bolesti COVID-19, od početka pandemije do danas u Novom Pazaru, od strane zvaničnika bolnice, Ministartsva zdravlja ili Vlade Srbije i Kriznog štaba, zvanično nije saopšten.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović prekinuo je tromjesečno ćutanje i dao intervju za Newsmax Adria – Srbija o situaciju u tom gradu kada je u pitanju broj preminulih od kovida, o peticiji za njegovu smjenu, tužbama koje je podnio, objavio je taj medij 8. oktobra ove godine.

Na pitanje koliko je ljuid umrlo Mahmutović je rekao da su ti podaci “uvijek dostupni za bilo koga ko ima službene potrebe”, ali sem potvrde brojke koju je saopštio Đerlek, rekao je da je u prvom piku bilo samo dva egzitusa, ali i da će prihvatti reviziju koju je najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Povjerenik u ovom aktu, konstatirajući da organ nije postupio u skladu sa Zakonom, u obrazloženju ističe i da je prilikom donošenja ove odluke tražene informacije koje se odnose na informacije o virusu SARS Cov 2 i zaraznoj bolesti kovid 19, odnosno kao takve su od izuzetnog značaja za javno zdravlje. tj. ugrožavanje i zaštitu zdravlja stanovništva.

“S tim u vezi, Poverenik naglašava da u odnosu na informacije kojima raspolažu organi javne vlasti, a koji se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine postoji neoboriva pretpostavka da postoji opravdan interes javnosti da ih zna u smislu člana 4. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. To je u skladu sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti”, zaključuje povjerenik Milan Marinković u rješeneju kojim se OB Novi Pazar obavezuje da o izvršenju istog obavjesti Povjerenika.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: