20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SPP pozdravila inicijativu BNV-a, traži obnovu jedinstva islamske zajednice i obračun sa kriminalom i korupcijom u lokalnim vlastima

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je da je visoka delegacija te sranke učestvovala je u razgovorima sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na temu zajedničkog djelovanja bošnjačkih stranaka u Sandžaku radi ostvarivanja nacionalnih i sandžačkih ciljeva.

Sa predsjednicom BNV-a Jamsinom Curić dana su su ispred SPP-a razgovarali član predsjedništva te stranke Edin Zećirović i generalni sekretar Edin Đerlek.

“Predstavnici SPP-a su pozdravili ovu inicijativu ukazujući na neminovnost okupljanja oko principa od općeg značaja za Sandžak i bošnjački narod”, navedeno je iz te stranke.

Kako se dodaje, u tom cilju, neophodno je utvrditi platformu koja bi primarno definirala te principe na kojima bi se baziralo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja Sandžaka.

“Očekujemo da ovu platformu predloži Bošnjačko nacionalno vijeće, a u slučaju da se to prepusti strankama logično je da predlagač te platforme bude Stranka pravde i pomirenja koja je na proteklim izborima osvojila najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka” predočava se u saopštenju stranke čiji je lider Muamer Zukorlić.

Iz te bošnjačke partije je navedeno da su spremni razgovarati i o formiranju lokalnih organa vlasti gdje će, pored pomenutih principa, insistirati na načelu “beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci koji su proteklih godina sudjelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti”.

Zaključuje se da ovaj stav SPP-a predstavlja kontinuitet politike koji ova stranka vodi od njenog osnivanja, te da je javnosti poznato da su nekoliko mjeseci prije izbora pozvali na formiranje zajedničke bošnjačke liste u Sandžaku na svim nivoima.

Bošnjačko nacionalno vijeće je prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: