25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Srbija

Srbija: General policije se tereti da je organizirao organizovanu kriminalnu grupu

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije juče uhapšen je general policije, dva policijska službenika i jedan biznismen iz Prijepolja. Sve krivične aktivnosti vezuju se za Prijepolje, tamošnje službenike MUP-a, privatni biznis i neke političare, nezvanično saznaje SNews.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva uhapšeni su načelnik novosadske policije Slobodana Malešića, rođen u Prijepolju, uhapšeni su načelnik kriminalističke policije u Policijskoj upravi Prijepolje, jedan prijepoljski biznismen i lice iz odseka za suzbijanje korupcije u Upravi za kriminalističku policiju (UKP) .

Njih su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Sektor unutrašnje kontrole , a po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal u Beogradu i to, kako je to Tužilaštvi navelo, „nakon višemjesečnog predistražnog postupka“, objavio je list Danas.

Osim Malešića, uhapšeni su Ljubomir Stanišić, policijski službenik PU u Prijepolju, Dragan Kovačevića, policijski službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije, i Dženan Kujović, privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, zbog, kako se navodi, „udruživanje radi vršenja krivičnih djela, trgovina utjecajem i zloupotreba službenog položaja“.

„Ova organizovana kriminalna grupa se, od sredine 2018. do danas, udružila radi vršenja više krivičnih djela sa koruptivnim elementom“, saopštilo je Tužilaštvo.

– Malešić osumnjičen da je štitio Kujovića od policije

Osumnjičeni Malešić se tereti da je „organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti“.

„Naime, osumnjičeni Malešić je“, saopštilo je Tužilaštvo, „od osumnjičenog Kujovića primao obećanu i zahtjevanu korist, kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje, koje bi morali izvršavati“.

Te radnje, dodaje se, „odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima, zbog nezakonitog poslovanja, sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe“.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, dodaje se, „ Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savjete o postupanju pred nadležnim organima po podnijetim krivičnim prijavama“.

„Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično djelo nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode, u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila“.

„Osumnjičeni Stanišić i Malešić su, saopštilo je Tužilaštvo, „primili korist i to – Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije za njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana“.

Insajeder podsjeća da je Slobodan Malešić policijsku karijeru započeo 1995. godine u Upravi saobraćajne policije, gdje je dogurao do funkcije zamjenika načelnika. Po imenovanju Vladimira Rebića za direktora policije 2014., Malešić je postavljen za načelnika Uprave saobraćajne policije, a zatim je u martu 2016. postavljen za načelnika PU Kragujevac gdje se zadržao do polovine septembra kad je postavljen za Rebićevog pomoćnika. U junu 2019. godine Malešić je unapređen u čin generala policije.

Njegovo postavljenje za načelnika novosadske policije vremenski se poklopilo sa sukobom i prebacivanja odgovornosti između tamošnje policije i tužilaštva zbog slučaja prebijanja mladića u Jevrejskoj ulici, 24. avgusta, a o kojem je javnost saznala tek kada je snimak sa sigurnosnih kamera objavljen na društvenim mrežama.

SNews nezvanično saznaje da je uhapšeni Dženan Kujović bio u dobrim odnosima sa više privrednika, kao i sa nekim političarima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: