Aktuelno Politika Srbija

Srbija i Kosovo postigli sporazum o deblokadi prijelaza

Imamo dogovor! Poslije dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi”, napisao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Tviteru, izvještava N1.

Kako prenosi N1, Lajčak je objavio i tri tačke oko kojih su se dvije strane dogovorile.

1. Specijalne jedinice kosovske policije, sada raspoređene na prelazima na Kosovu Srbije Jarinju i Brnjku povućiće se, a istovremeno će biti uklonjene i barikade (koje su postavili kosovski Srbi), počev od 2. oktobra u 8.00 i neće trajati duže od 16.00. Kfor će rasporediti svoje snage na Jarinju i Brnjku prije početka simultane akcije i ostaće tamo dvije sedmice, kako bi održavao bezbjednost i slobodu kretanja.

2.  Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mjera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rješenja.

3. Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i da će njom predsjedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rješenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest mjeseci od prvog zasijedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rješenju u dijalogu na visokom nivou.

Poslije jučerašnjih pregovora nije bilo izjava za novinare.

N1 je nezvanično saznao da jučer nije bio postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rkešenju krize na administrativnim prijelazima na severu Kosova. Razgovori su nastavljeni danas.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije jučer u Briselu da su dvije strane postigle načelan dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova, ali da delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.

Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.

Inače, delegacije Beograda i Prištine jučer u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.

Izvor/foto:N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: