25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija Turska

Srbija i Turska uzajamno priznaju sertifikate o vakcinaciji

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije potvrđen je dogovor vlada Srbije i Turske o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji protiv COVID-19.

“Građanima dviju zemalja će od 14. maja 2021. godine biti omogućen ulazak na teritoriju druge države bez testa i primjene mjere karantina ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske”, navodi se u saopštenju.

Kako se pojašnjava mlađi od 18 godina, koji zbog starosne dobi nisu vakcinisani, mogu da na teritoriju Srbije i Turske uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju sertifikat o vakcinaciji.

Srbija i Turska će, takođe, uzajamno priznavati i sertifikate o imunitetu koji će se izdavati od strane nadležnih organa onima koji su se izlečili od COVID-19.

– Srbija formira bazu podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Prijedlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, kojim će se uspostaviti jedinstven pravni okvir baziran na uporednim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u ovoj oblasti.

“Primjenom zakona će se na jasan i precizan način urediti procedure pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita, sa posebnim naglaskom na poštovanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda.Takođe, biće obezbjeđena efikasna razmjena podataka državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, čime će se podići sposobnost sistema bezbjednosti u Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na ovu prijetnju”, navode iz Vlade.

Ocjenjuje se da se prevencijom i borbom protiv terorizma obezbjeđuje zaštita nacionalne bezbjednosti i ostvaruje spoljnopolitički prioritet Srbije – trajna regionalna i globalna stabilnost.

Na sednici je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u tom gotovom proizvodu, čime će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

Ovim izmenama usaglašava se Zakon o akcizama sa propisima Evropske unije, kao i sa članom 37. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o fiskalnoj diskriminaciji, kojim je propisano da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku mjeru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Vlada je donijela odluku da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Takođe, eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahtjeva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru poljopprivrede, sa ciljem modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka i njihove promjene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: