19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Obustava poreskih postupaka jedini razuman način za rešenje situacije frilensera

Usvajanje zahteva za obustavu poreskih postupaka i poništavanje rešenja za prethodni period, Udruženje radnika na internetu vidi kao jedini razuman način da se reši trenutna situacija s frilenserima i to očekuju od sutrašnjeg sastanka s predstavnicima Vlade.

„Tokom prethodnih nedelja pregovora, pokazali smo da smo otvoreni za saradnju i argumentovanu raspravu. Uvažavanjem naših sugestija država bi zadržala mlade i obrazovane u Srbiji. Tražimo predvidive uslove poslovanja, uvođenje radnika na internetu u pravne okvire i omogućavanje ostvarivanja naših ustavom zagarantovanih prava”, navode u Udruženju, objavio je startit.rs.

Njihov sastanak s Vladom zakazan za petak u 14 časova, trebalo bi da bude konačan, s obzirom da je do sada obavljeno nekoliko sastanaka, ali i da je ministar finansija prošlog četvrtka najavio da će rešenje za frilensere biti gotovo za nedelju dana. Iz URI-a poručuju ukoliko ne uspeju da se na ovim pregovorima izbore za svoja prava, ponovo će izaći na ulice i organizovati veliki protest.

„Sa verom u bolji svet i uspeh naše borbe, u bolje sutra u našoj zemlji, jasno stavljamo svima do znanja da mi biramo svoju budućnost i da nećemo stati niti se predati dok ne uspemo u onome što svi želimo: da mladi ostanu u svojoj zemlji i da u njoj slobodno žive i rade.”

Više puta ponavljana parola, prvo rešavanje pravnog statusa, pa onda naplata poreza i doprinosa još je na snazi. Za sada je poznato da nadležni imaju volje da rešavaju položaj frilensera u budućnosti, ali jasan stav o tome kako rešiti ono što se desilo u prethodnih pet godina nije poznat.

Podsetimo, sve je počelo u oktobru kada je Poreska uprava pozvala sve koji su primali prihode iz inostranstva da se prijave za samooporezivanje. To je značilo plaćanje poreza i doprinosa za pet godina u nazad, što je veliki iznos, koji nije naplativ, kako kažu u Udruženju. Nekim frilenserima su i stigla rešenja prema kojima preba da na ime ovih nameta državi daju 70-80 odsto svega što su zaradili u prethodnih pet godina.

Izvor: https://startit.rs/frilenseri-usvajanje-nasih-zahteva-jedini-razuman-nacin-za-resenje-situacije/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: