Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: U zatvorima adekvatan smeštaj, nema rešenja “preko noći”

Republika Srbija nalazi se treću godinu za redom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope (SE), saopštila je Uprava za izvšenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

dav

Direktor te uprave Dejan Carević je rekao da kontinuirano sprovode aktivnosti propisane Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022-2027. godine u cilju poboljšanja materijalnih uslova u zatvorima.

On je naveo da se od 2012. godine započelo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata kako bi se rešio problem adekvatnog smeštaja.

„Nema rešenja ‘preko noći’ jer su u pitanju godine intenzivnog rada kako bi se unapredili uslovi pogotovo u onim zavodima gde i sada imamo neujednačenu opterećenost“, objasnio je Carević.

On je još jednom podsetio da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da to pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2022. po kome veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija, Grčka koje imaju „veoma visoku“, odnosno „visoku“ preopterećenost.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije korona virusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju i omogućila im je da koriste „Skajp“ i „Vajber“ za komunikaciju sa članovima svojih porodica, podsetio je Carević.

On je naveo da je u novembru 2022. godine otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 lica lišenih slobode gde je postignut „zlatan“ standard kad su u pitanju bezbednost, humani aspekt izvršenja kazne, ušteda budžetskih sredstava i primena principa izgradnje pametnih zgrada.

U KPZ za žene u Požarevcu je prošle godine započela izgradnja objekta za 250 lica kako bi se u potpunosti rešilo pitanje smeštaja u jedinom zavodu tog tipa u zemlji budući da je 2019. godine otvoren moderan paviljon za 165 osuđenica.

U Okružnom zatvoru u Beogradu završeno je renoviranje poslednjeg od ukupno 12 blokova čime stari izgled najveće pritvorske jedinice na Balkanu odlazi u prošlost.

Planirano je da do kraja godine u najvećem zavodu u zemlji, KPZ Sremska Mitrovica, počne izgradnja modernog paviljona za 200 lica pošto je u tom zavodu 2020. godine izgrađen paviljon za smeštaj 320 osuđenika.

Do kraja godine trebalo bi da krenu radovi i na izgradnji još dva paviljona u KPZ Požarevac (Zabela), za smeštaj 432 osuđenika, dok će u KPZ Niš početi radovi na izgradnji zavodske bolnice.

Izvor i Foto: Ministarstvo pravde Republike Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: