6 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Vladinu Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara napustilo pet udruženja novinara, Ministarstvo ih poziva da se vrate

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog, kako je saopšteno, ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

“Iako su pomenuta udruženja pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom. Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive”navode iz ovih udruženja i ističu da su napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ocenjuju da se “organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega”.

“Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi. Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni”, naglasili su iz ovih udruženja i poručili da će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da rade na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.

– Ministarstvo kulture i informisanja: Preispitajte svoju odluku 

Ministarstvo kulture i informisanje saopštenjem je pozvalo udruženja i asocijacije koje su istupile iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da još jednom preispitaju svoju odluku, da bi mogli da nastavimo zajednički rad na poboljšanju bezbednosti i zaštiti novinara, a sve u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja.

“Za tri meseca rada ova Radna grupa je pokazala da može zajedno ne samo svojim predlozima, već i konkretnim delovanjem u okviru svog mandata, da pruži veliki doprinos da se bezbednosni položaj novinara poboljša, kao i da se njihova zaštita podigne na jedan viši nivo. Podsećamo da je realizacija projekta „SOS telefon” samo jedan mali, ali značajan korak u tom procesu kroz koji je put u ostvarivanju zaštite novinara precizno trasiran, a sve u cilju pravovremene i efikasne zaštite novinara”, navode iz Ministarstva kulture i informisanja i dodaju kako smatraju da je na narednom sastanku, koji je planiran ovog meseca, bilo prostora da se razmotre sve aktuelne teme koje su vezane za bezbednost i zaštitu novnara.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: