29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Šta je sa uslovima za nastavu u O.Š. “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru?

Grupa za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru i Osnovna škola “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru, kao ni Ministarstvo prosvjete, još nije odgovorili na pitanja u vezi uslova za nastavu u toj školi.

Provjeravajući navode zahtjevom za informacije/izjau koji je redakcija SNEWS-a proslijedila i nadležnoj službi za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvjete zatražen je odgovor da li je tačno, između ostalog, da nastavnici i svi učenici u objekat nisu ušli 20. septembra kako je bilo zakazano, i , do daljnjega, ostaju u OŠ “Rifat Burdžović Trša” i lokalima.

“Razlog je što, kako smo čuli, objekat nema upotrebnu dozvolu od nadzornog organa. Prostor je skučen u nekoliko odjeljenja, od kancelarija su napravljene učionice, treba izračunati kvadraturu prostora i broj učenika, to je ispod svakog propisa. Zagušljivo, djeca se guše”, navedeno je u neformalnom i anonimnom obraćanju našoj redakciji.

Ističe se i da nastavnici rade u nehumanim uslovima, kao i da školski policajaca nadgleda dežurstvo zaposlenih.

Parking kod glavnog ulaza u školu koristi se kao dječje igralište za održavanje časova fizičkog vaspitaja, a na objektu se i dalje izvode grubi građevinski radovi.

“Ne postoji toalet za nastavnike, i ne postoji zbornica, tako da nastavnici kad imaju pauzu stoje po hodnicima. U nižim razredima jednu učionicu koriste tri odjeljenja, a u višim po dva”, stoji u navodima koji su proslijeđenih nadležnim.

Pitanja u vezi ovih tvrdnji upućena su prije deset dana, odgovori još nisu sigli na adresu SNEWS-a. Predočeno je da pitanja proslijedimo Pres službi Ministarstva prosvjete.

Mirsada Tripković, predstavnica Grupa za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru, odbila je ranije da u telefonskom pozivu da izjavu u vezi uslova nastave u O.Š. “Desanka Maksimović”, na početku ove školske godine i zatražila da se sa tim pitanjem pismeno obratimo.

Direktorka te škola Vildana Hodžić se nije javljala na poziv da govori o uslovima nastave, uputivši nas porukom na ranije izjavu datu medijima bliskim lokalnim vlastima.

Ona je ranije, preko fb profila škole saopštila da je u planu da od 20.09.2023. godine đaci započnu nastavu u najsavremenijim učionicama, kao i da je rekosntrukcija škole započeta u decembru prošle godine.

“Kompletnom rekonstrukcijom obuhvaćena je fasada, elektroinstalacija, grijanje, stolarija, mokri čvorovi, stepenista i sportska hala. Halu će koristiti učenici naše skole. Uz saglasnost ministarstva prosvete nastavu od 1.septembra organizovali smo na par lokacija. Učenici od prvog do četvrtog razreda izmješteni su u OŠ” Stefan Nemanja” i na alternativnoj lokaciji u zoni škole. U koordinaciji Ministarstva prosvete i Policijke uprave Novi Pazar zadužena su lica koja prate sigurnost učenika od pocetka do kraja nastave. Učenici od petog do osmog razreda su izmješteni u OS”Rifat Burdžovic Tršo”.

Rekonstrukcija škole je, davanjaem izjava za medije od strane državnih i lokalnih zvaničnika, počela u novembru 2022. godine, rok za završetak radova, kako su tada najvljivali ministar za javna ulaganja i sada gradonačelnik Novog Pazara u ostavci, Marko Blagojević i Nihat Biševac, bio je 15 mjeseci. Iz državno Budežta za potpunu rekosntrukciju škole izdvojeno je 4,9 miliona eura.

O.Š. “Desanka Maksimović” jedna je od najstarihih osnovnih škola u Novom Pazaru, zvanično je otvorena 19.oktobra 1961.godine, pod nazivom „Stanika Radovanović Cana“.

U Srbiji ima 16 školskih uprava, dok je za područje opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin organizovana Grupa za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: