Aktuelno Društvo Novi Pazar

Štab za vanredne situacije: U Novom Pazaru nema oboljelih, za tri uzorka rezultati u naredna 24 sata

Na danasšnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije Novog Pazara danas je konstatovano da nakon analize svih do sada prosleđenih uzoraka, u Novom Pazaru nema potvrđenih slučajeva zaraze COVID-19, rečeno je nakon današnjeg zasedanja gradskog Štaba za vanredne situacije.

“Epidemiloška situacija se, imajući u vidu registrovane slučajeve u okruženju, ipak komplikuje”, saopštio je Grad Novi Pazar.

“Normalno je da se iz dana u dan i iz sata u sat, stvari menjaju. Reč je o pojavi koja je dinamična i nečemu sa čim se prvi put susrećemo”, saopštio je nakon sednice Štaba.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, Dr. Šefadil Spahić rekao je da se stvari mijenjaju iz sata u sat i da je riječ o pojavi koja je dinamična i sa čim se prvi put susrećemo.

“Najbitnije je da je epidemiološka situacija pod punom kontrolom. Žao mi je što su se po određenim medijima pojavile dezinformacije. Svi uzorci koje smo do sada poslali su negativni, to jest nemamo mikrobiološki i virusološki potvrđen nalaz. Za najnovija tri uzorka rezultat očekujemo tokom naredna 24 sata”, rekao je Dr. Spahić.

On je, kako je objavljeni na zvaničnoj fb stranici Grada Novog Pazara, podsjetio da sve uzorke sa teritorije Republike Srbije obrađuje jedna referentna laboratorija i da je priliv uzoraka svakog dana sve veći.

“U cilju želje i obaveze da javnost precizno i blagovremeno obaveštavamo o svim važnim informacijama, doneli smo odluku da ovlastimo lice koje će, ispred Zavoda za javno zdravlje svakodnevno sopštavati informacije validne za protekla 24 sata”, istakao dr Spahić.

Dodaje se da je on apelovao na građane da se pridržavaju mjera, navodeći da “zabrinjava to što je aktivnost građana još uvek na nedozvoljeno visokom nivou”.

“Pozivam sve one koji eventualno imaju simptome slične gripu da se na vreme jave, jer će time pomoći sebi i drugima. Poučeni iskustvom sa pojavom tuberkuloze, pozivam sve da situaciju shvate ozbiljno i da se na obraćaju privatnim ordinacijama”, poručio je dr Spahić.

On je sinoć, gostujući u Dnevnuku RTV Novi Pazar, rekao da je na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru hospitaalizovana tri pacijenta.

– Zbog širenja panike i plasiranja dezinformacija najavljene pravne mjere

Član Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da će odlukom Štaba protiv svih onih koji povodom aktuelne situacije plasiraju dezinformacije i šire paniku biti preduzete pravne mere.

“Protiv svih takvih lica biće, u skladu sa zakonom, podnete krivične prijave. Reč je o ljudima koji neistine plasiraju od kuće, a ne o profesionalnim novinarima”, ukazao je Hasanović.

On je naveo da je danas usvojen zaključak da usluge dostave hrane građanima mogu pružati isključivo ugostiteljski objekti koji imaju kuhinje i pripremu hranu.

“Njihov rad moguć je po principu dostave ili preuzimanja”, rekao je Hasanović, pozivajući na kolektivnu disciplinu i solidarnost.

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara donio je odluku o formiranju Call centra za psihološku podršku, kako bi ljudima olakšali ovu situaciju. Centar će najverovatnije početi sa radom od ponedjeljka.

Podsjećamo da je oficijelni sajt Ministarstva zdravlja Republike Srbije “covid19.rs” 27. marta objavio mapu s tabelom gradova u Srbiji na kojoj je za Novi Pazar registrovano dvoje zaraženih.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: