Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Srbija: Usvojena strategija za procesuiranje ratnih zločina; Poštovanje jurisdikcije, pravosuđa, sistema i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena je i Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine kao rezultat posvećenosti jačanju vladavine prava, jednog od ključnih prioriteta Republike Srbije, saopšteno je nakon sjednice Vlade Srbije

“Efikasna suđenja za ratne zločine, omogućavanje pristupa pravdi za žrtve, rasvetljavanje sudbine nestalih lica i njegovanje kulture sjećanja i dijaloga, neodvojivi su dio vladavine prava i odlika demokratskih društava. Usvajanjem ove strategije, Srbija je potvrdila spremnost da nastavi da gradi partnerske odnose i blisko sarađuje, kako sa državama u regionu, tako i sa međunarodnim institucijama, čiji je mandat blisko vezan za prevenciju i kažnjavanje ratnih zločina”, navode iz Vlade Srbije.

– Srbija poštuje BiH i ustupa 26 preedmeta za ratne zločine

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, Republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i Tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređjenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama naših zemalja, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Savjeta Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

Foto: MUP Srbije

Iz Kabineta Predsjednka Srbije je predočeno da je u skladu sa navedenim, Republički javni tužilac i tužilac za ratne zločine su obavjestili učesnike sastanka da je Tužilaštvo za ratne zločine 13. oktobra ove godine podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, te da je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ista unaprjedi, tužilaštvo za ratne zločine podnijelo predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

“Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani dijelovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju. U tom smislu će se u petak 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak između Republičkog javnog tužioca i Tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu”, navedeno je u saopštenju nakon ovog sastanka.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da se 26 državljana Bosne i Hercegovine nalazi na optužnicama pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da je Srbija spremna da te predmete ustupi pravosudnim organima BiH.

Vulin je napomenuo da je ova mjera donijeta na današnjem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa nosiocima najviših pravosudnih funkcija u Srbiji i MUP-a.

“Ta mjera će da stavi na ispit i one oko nas. Mi imamo nekih 26 lica koja su na našim optužnicama, državljana BiH, i mi smo spremni da njihove slučajeve ustupimo nadležnim pravosudnim organima BiH. Nemojte da je Srbija uvijek nešto kriva, izvolite i sudite im”, rekao je Vulin za TV “Pink”.

On je ocijeno da pravosuđe BiH sada ima priliku da pokaže kako izgleda njihova pravda i dodao da ga zanima od ovih 26 osoba, državljana BiH, koliko će biti osuđeno.

“Živim u nadi da će neko biti osuđen. Evo, gospodo iz BiH, naše pravosuđe će vam ustupiti sve što imamo, predaće vam jurisdikciju nad njima. Izvolite, završite to. Ti ljudi nikada neće preći granicu Srbije da im mi sudimo”, rekao je Vulin.

On je naveo da Srbija ovim pokazuje da poštuje jurisdikciju, pravosuđe, sistem i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Izvor: Patria, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: