20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Sud Bosne i Hercegovine: Neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora optuženom Atifu Dudakoviću

Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24.4.2023. za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora prema optuženom Atifu Dudakoviću.

Optuženom Atifu Dudakoviću su, kako navode iz suda, na snazi sljedeće mjere zabrane, zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice.


Također je saopšteno da za Dudakovića postoji sudska zabrana sastajanja s određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

Atif Dudaković je optužen za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. KZBiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH.

Atif Dudaković: Neka ne misle oni koji žele i dalje da dijele i otimaju BiH, da…

Ratni komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, general Atif Dudaković u Sarajevu je 15. aprila prisustvovao obilježavanju Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na 31. godišnjicu njenog formiranja.

“Zato smo mi danas ovdje sa našim simbolima, institucijama i našim ljudima. Kada se u svijetu u međunarodnim krugovima spomene Bosna i Hercegovina, odmah se pomisli na Sarajevo, na Srebrenicu, na masove grobnice, na neviđena zlostavljanja, na genocid i urbicid, a sve to je izdržao naš narod. Neka ne misle oni koji žele i dalje da dijele i otimaju Bosnu, da mi nemamo sjećanja i pamćenja, itekako mi znamo i za Zvornik i Foču i Bijeljinu i Prijedor i Žepu i druga mjesta u Bosni i Hercegovini koja su stradala, mi znamo kakav je neviđeni otpor Armija RBiH pružila. Očekujemo da u Bosnu i Hercegovinu ljudi dolaze, a ne odlaze, da bude zakonska institucionalna država. Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države Bosne i Hercegovine. Mi se nalazimo u orbiti gdje nema povratka, samo naprijed, sa nadom u sreću i zavjetom u bolje. Hvala vam, živjela BiH istakao je general Atif Dudaković na skupu koji je organizirala Općina Novi Grad Sarajevo.

Izvor: domovinabih.net, SNEWS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: