Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Srbija

Tepić: Kriminal – seča, lustracija u pravosuđu – da i formiranje tužilačke policije

Nosilac liste “Srbja protiv nasilja” i potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ponovila je stav da će zalagati za lustraciju i da tu spadaju tužioci, sudije i urednici na javnom servisu, sve što spade pod javni sekor i donosioci odluka u javnim preduzećima.

Marinika Tepić i Benjamin Birđozlić sa građanima Novog Pazara, foto: SNEWS

 “Prvo vas asocira na političke funkcionere, da, ali i sve druge. Tužilaštvo mora da postane zaista samostalno i ne bude batina za proogon političkih neistomišljenika, za montirane slučajeve, za progon policajaca koji otkrivaju najveći pogon droge u Evropi, mislim na Jovanjicu. Naravno sektor bezbjednosti koji je također prioriteten i usko povezan sa tužilaštvom“, rekla je Tepić tokom posjete Novom Pazaru prošlog petka.

Upitana da li će biti lustracije, ako dođe do promjene vlasti, Tepić je kazala da već imaju pripremljen Zakon o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije i visokih funkcionera i da on podrazumjeva i tužilačke funkcije jer se odnosi na sve javne funkcije.

“Hoćemo da uvedemo tužilačku policiju po ugledu na  Rumuniju, jer bi taj tim stručnjaka koji bi činili pravni, finansijski forenzičari koji znaju kako se zloupotrebljava zakon u koruptivne svrhe , da bi oni podpadali pod tužioca, a ne pod ministra policije, pa da razne iszrage završe u fiokoama Nate Gašića, Vulina i svih ti kadrova koji u normalnim državama nikada ne bi prošli bezbjednosnu provjeru, nikada“, poručila je ona.

Na upit da li će u Beogradu biti protesta zbog rezultata izbora istakla je očekuje da će proglasiti pobjedu i neće biti protesta.

„Jedva čekam da osvane taj 18. u oslobođenom Beogradu i da vidimo Vučića na Anrićevom vencu koji je sveden samo na to da dijeli ordenje što i jeste njegova najvažnija predsjednička nadležnost, a ne da vlada našim životima kao do sada“, poručila je Tepić.

– U Sandžaku nakaradni sistem paravan za kriminal i narkotrgovinu

Ocjenila je da je nakaradni sistem  u Novom Pazaru i Sandžaku  paravan za ogromni kriminal i trgovinu narkoticima.

“Zaštitinike, makar i ćutke, svjedoci u tome, ćemo smatrati saučesnicima”, istakla je u izjavi medijima.

Ono što planiraju, kada, kako je kazala, smijene vlast 17. decembra, jeste da se odmah zaustave inflaciju i cijene koju divljaju.

“Da sasječemo korupciju i kriminal. Imamo već spreman Zakon o borbi protiv korupcije i javnih funkcionera i specjalnom tužiocu i specijalnoj policiji koji bi se bavio samo džavnim funkcionerima, drugačije nego nekim službenicima koji nisu na položaju, po ugledu na rumunske propise. Naravno zakon o porijeklu imovine, pravi, tako da se oduzme imovina stečena iz krivičnog djela, a ne da se plati neka naknada. I set ekonomskih mjera da se poboljšanje standarda građana, povećaju plate i da se oslobode mediji”, kazala je ona.

Zaključila je da su cijene inflacija, korupcija, seča kriminal, borba protiv nasilja i oslobađanje medija prvo ono što će oradiiti, a onda bi sa tehnički oročenom vladom priremili demokratske i fer i slobodne izbore.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: