25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Tutin

Tutin novi turistički “In”

Na akademiji preduzetnišva u turizmu, vidikovac Đurđevica, ideja mladih preduzetnika ispred Centra za kulturu, turizam omladinu i sport opštine Tutin, ušla u top pet najboljih ideja za razvoj turizma.

Pogled sa Vidikovca Đurđevica, foto: haris Rašidović/fb

Arheološko nalazište i vidikovac #Djurdjevica, selo Crniš – opština Tutin Na jugoistočnoj strani sela Gornji Crniš, nalazi se zaravnjeni greben zvani Đurđevica, koji se na kraju završava strmim nepristupačnim liticama koje dopiru do lijeve obale Ibra i magistralnog puta Ribarići — Rožaje. Nekropole u kojima su pronađene Ilirske i Keltske urne govore o odnosu praistoriskih naroda prema svojim umrlima. Utvrđenje je korišćeno u vojne svrhe pre svega za odbranu i nadgledanje reke Ibar. Poznato je da su se vojske i trgovački karavani u tim vremenima kretali dolinama rijeka. Danas je popularno mjesto sa kojeg se pruža pogled na jezero Gazivode.

Učesnici su za Snews izjavili da njihova ideja nije bila preduzetnička već razvojna, ali su zbog izuzetnog izlaganja prisutne animirali te odmah nakon prezentacije od organizacije “Srbije za mlade” dobili obećanje da će kroz mentorstvo zajedničkim snagama učiniti da Tutin bude novi turistički “In” kakvim ga predstavnici opštine u budućnosti i vide.
Tutin su zastupali Amra Sejdović, Amsal Dudić, Lejla Gegić i Naser Đulović.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: