3 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

Bosanski jezik osnova za očuvanje identiteta Bošnjaka

Kvalittenim brazovanjem na svom maternjem bosanskom jeziku Bošnjaci će očuvati svoj odentitet i kulturu, poručeno je večeras na konferenciju „Stanje i perspektive maternjeg jezika” koju je, u okviru programa obilježavanja 21. februara – Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, orgniziralo Bošnjačko nacionalno vijeće.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je istakla da ima dosta postignutih rezultata na uvođenju bosanskog jezika u obrazovanje.

“Nećemo stati dok ne postignemo postavljeni cilj, a to je da imamo kvalitetno obrazovanje na bosanskom jeziku koje u potpunosti prati nacionalnu strukturu stanovništva u Sandžaku“, rekla je Curić.

Domaćin večerašnje promocije bio je Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća koji je na skupu rekao da Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu imenom kojim oni to žele.

“Samo Bošnjaci mogu osnivati matice za njegovanje jezika, institute za njegovanje i unaprjeđivanje jezika. Bošnjaci imaju pravo da na svom maternjem jeziku stvaraju u oblasti nauke, kulture i umjetnosti te posebno književnosti”, istakao je Kačapor.

Učesnik večerašnje konferenciji je bio i ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, koji je prisutnima rekao da Bošnjaci moraju čuvati svoj jezik, svoj identitet i svoju kulturu i da će sa svoje pozicije učiniti sve da pomogne Bošnjake u Sandžaku u ostvarivanju svojih prava.

“Dok se narod vezuje za svoj jezik, znači da vodi računa o svojim korijenima”, poručio je Hadžović.

Dekan Fakulteta humanističkih nauka pri Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru Prof. Dr. Edim Šator, je na konferenciji rekao da maternji jezik ima ključni uticaj na formiranje ličnog identiteta.

Potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin je rekao da je uvođenje nastave na bosanskom jeziku prešlo dug put.

“Od prvog javnog časa bosanskog jezika 2004. godine pa sve do 21. februara 2013. godine imali smo bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet i to je bilo djelimično zadovoljenje potreba bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti obrazovanja. Od 2013. godine mi smo u punijem smislu počeli ostvarivati naše pravo na obrazovanje što je od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, njegovanje kulture, tradicije i historije bošnjačkog naroda”, ukazao je Fijuljanin.

Na konferenciji su učestvovale i dr. Irma Mavrić i dr. Semina Ajvaz sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru te dr. Enisa Gološ, direktorica mostarskog Pedagoškog zavoda.

Večerašnja konferencija je centralni događaj programa obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sjećanja na taj događaj, Bošnjačko nacionalno vijeće obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika i kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Izvor i foto: bnv.org.rs

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: