19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Tužilaštvo za VTK formiralo predmed ali do danas nije utvrdilo identitet NN izvršioca hakerskog napada na snews.rs

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu je, duže nakon godinu dana, saopštilo da još nije utvrdilo identitt izvršioca koji je u februaru 2021. izvršio hakerski napada na sajt “snews.rs”, krađu i brisanje podataka sa našeg medija.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Posebno tužilaštva za visokotehnološki kriminal, je u odgovoru na zahtjev za prisup informacijama od javnog značaja navedeno da je formiran predmet zbog kriivičnog djele neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka (član 302 KZ) i krivičnog djela Oštećenje računarskih podataka i programa (član 283 KZ).

“Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je MUP-u Republike Srbije, PU Novi Pazar i UKP-SBPOK-Odjeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala podnijelo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja u pravcu identiifikacije izvršioca kriivičnog djela. Do danas nije utvrđen identitet NN izvršioca”, navodi se u odgovoru od 18. maja 2022. godine i dodaje da je u predmetu postupano u skladu sa zakonskim propisima.

Iz dokaza u prilozima koje je SNews podnio Republičkom javnom tužilatvu se vidi da su hakersi napadi u ovom periodu učinjeni iz Srbije.

Hakerski napadi na SNews nastavljeni su pokušajima da se, iz Francuske, SAD i Njemačke kao i drugih zemalja, kompromituje naš medij.

Prema nezvaničnim saznanjima aktivisti jedne interesno-političke grupacije iz Novog Pazara koji žive u Luksemburgu i Njemačkoj angažovali su hakere iz Francuske i tih zemalja kako bi nanijeli štetu našem mediju. Prema broju i vrsti sadržaja, bez procjene arhivske građe ukradenih medijskih sadržaja tekstova i fotografija, snews-u je načinjena šteta u iznosu od najmanje 8.000.000 dinara (oko 68.000 eura).

Napadi i brisanje sadržaja sa snews.rs desilo se u periodu kada je, zbog kršenja autorskog prava-krađe fotografija, pokrenuta istraga protiv lica koja stoje iza jednog divljeg portala, po sadržajima bliskog Stranci pravde i pomirenja (SPP) i Islamskoj zajednici u Srbiji. Uplatu hostinga za taj sajt do 31. marta 2021. godine, prema zvanično potvrđenim podacima, vršilo je preduzeće Sandžak Media doo, Dimitrija Tucovića bb, Novi Pazar, čiji je vlasnik i direktor istovremeno i direktor Media centra Islamske zajednice u Srbiji, crnogorski državljanin Salahudin Fetić.

Informativni internet portal “snews.rs” je pokrenut 2018. godine i prvi je zvanično registrovani internet medij fokusiran na regiju Sandžak.

– Za deset godina 163 krivične prijave i devet osuđujućih presuda

U periodu od 2011. do 2021. godine Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnijete su 163 krivične prijave protiv poznatih lica zbog izvršenog krivičnog djela Neovlašćen pristup raunaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka iz člns 302 KZ, podnijeto je 12 optužnih prijedloga od čega je sud u 9 predmeta donio osuđujuću, au 1 predmetu oslobađajuću presudu.

U 25 predmeta je nakon primjene odredbi o odlaganju krivičnog gonjenja donijeto rješenje o odbačaju krivične prijave.

U istom periodu je podnijeto 16 krivičnih prijava protiv poznatih lica zbog izvršenja krivičnog djela Oštećenje računarskih podataka i programa iz člana 283 KZ.

Postupajući po tim krivičnim prijavama tužilaštvo je podnijelo 4 optužna prijedloga od čega je sud u jednom predmetu donio osuđujuću presudu, u dva predmeta oslobađajuće presude, dok je u jednom predmetu postupak obustavljen. U dva predmeta je nakon primjene odredbe Odlaganje krivičnog gonjenja, donijeto rješenje o odbačaju krivične prijave.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: