29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

U manastiru Banjska pronađeno tijelo još jednog napadača, SPC demantuje da je unutar manastira pronađeno naoružanje

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo potvrdilo je da je pronađeno tijelo četvrtog teroriste koji je ubijen u napadu na policajce.

Portparol Ekrem Ljutfiu rekao je za RTKlive da je tijelo pronađeno oko 1,5 kilometra od mjesta incidenta.

“Obaveštavam vas da je danas pronađeno telo na oko 1,5 kilometar od mesta incidenta”, rekao je portparol Specijalnog tužilaštva.

-SPC: Unutar manastira Banjska nije pronađeno nikakvo oružje, Crkva nema veza sa ovim tragičnim događajima

Manastir Dečani Srpske pravslavne crkve (SPC) reagirao je na društvenim mrežma navodeći da je juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih ijvesti koje se šire o tragičnim događajima u mjestu Banjska na sjeveru Kosova.

Foto: SPC

Navode da su međunarodni predstavnici potvrdili da je Kosovska policija poslije pretrage juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira.

“Prema međunarodnim izvorima na Kosovu tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje. Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri. Hvala Bogu da niko u manastiru nije povrijeđen. Očekuje se da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući”, navodi se u reagiranju.

https://twitter.com/DecaniMonastery/status/1706274630548222266

Kako ističu zlonamjerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na Kosovu, koji su usmerjeni prema toj crkvii, njenim monasima i poklonicima u manastiru Banjska — koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju, ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na Kosovu.

“Srpska pravoslavna crkva na Kosovu bila je među prvima koja je juče osudila nasilje na sjeveru Kosova, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote. Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gdje je naoružana grupa ušla silom bježeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju sigurnost i zaslužuju solidarnost i poštovanje. Otac Danilo, iguman manastira, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su nastavili svoje molitve u crkvi dok je pucanjava bila u toku oko njih bili su pravi heroji. Oni ne zaslužuju zlobne komentare trolova i mrzitelja na nekim društvenim mrežama”, piše u objavi na Twitteru.

Druga medijska dezinformacija, dodaju, desila se danas kada su tri monaha te Crkve jutros fotografisana ispred policijske stanice u Prištini.

“Oni su bili tamo ne u vezi sa događajima na severu Kosova već da bi uredili svoju dokumentaciju sa pomoću OEBS-a: https://indeksonline.net/kleriket-fetar-serbe-shihen-ne-prishtine-tek-stacioni-i-policise-1/”, predočaa se i dodaje da episkop SPC-a Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadama Kvinte radi zaštite srpskog naroda.

“Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana na rješavanju svih problema na Kosovu mirnim putem i dijalogom”, poručeo je.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: