20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

U Novom Pazar počinje građanska kontrola, danas “Šetnja za rijeke”

Građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” održaće danas “Šetnju za rijeke”, čime će uvidom u zatečeno stanje, fotografisajem i video zapisima praktično početi da se sprovodi “građanska kontrola” u oblasti životne sredine.

Inicijative “Za zdrav Novi Pazar” pozvala je građane da se priključe akciji i zajedno pokažu da se treba više brinuti o rijekama u ovom gradu.

“Naše rijeke već godinama unazad trebaju našu pažnju, sada je vrijeme da ne stanemo i nastavimo našu borbu”, poručlis su.

Okupljanje je najavljeni na Mazut platou u centru grada, sa početkom od 16:15 sati.

Podsjećamo, građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” u junu ove godine održali su protest u centru Novog Pazara nakon izlivanja mazuta iz “Gradske toplane” u rijeku Rašku, a na kojem je došao veliki broj uglednih građana ovog grada.

Oni su tada tražili da se to izlijevanje hitno zaustavi, da Zavod za javno zdravlje objavi izvještaj o uticaju tog incidenta na zdravlje ljudi, te da se smijene odgovorni i protiv njih pokrenu odgovarajući postupci.

Inicijativom građana okupljenih i cilju zaštite životne sredine lokalne vlasti Novog Pazaru su u zakonskom postupku priznale da nemaju registar lokalnih zagađivača, a nadlžni državni organi su po prvi put pokrenuli krivični postupak protiv odgovorih lica u JK “Gradska toplana” zbog izlijevanja mazuta u rjeku Rašku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: