28 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

U Novom Pazaru na 99 izbornih mjesta moći će da glasa 91.253 birača

Predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Pazaru Radoslav Milić izjavio je da sve izborne radnje za vanredne i lokalne izbore koji će se održati u nedjelju, 17. decembra teku planiranom dinamikom i bez problema.

“Stigao je i izborni materijal za parlamentarne izbore, sutra ćemo imati sjednicu u vezi raspodjele tog materijala. Pripreme za izbore teku po planu i bez problema. Na 99 biračkih mjesta na gradskom i seoskom području pravo glasa imaće ukupno 91.253 birača”, rekao je Milić za SNEWS.

Prema utvrđenoj zbirnoj izbornoj listi za odbornike u Skupštini grada Novog Pazara učestvuje osam lista.

Birači se prema rasporedu lista opredjeljuju za liste “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, “Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić”, “Edin Đerlek gradonačelnik – Promjena je pobjeda”, “SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”, “Bošnjačko srpski savez – BOSS – Samir Tandir”, “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir”, “Novi Pazar protiv nasilja – Marinika Tepić, Benjamin Birđozlić” i “Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”.

Na osam prijavljenih listi nalazi se ukupno 255 kandidata za odbornike. Prve četiri liste prjavile su po 47 kandidata koliko lokalni parlament broji odborničkih mjesta.

Izborni proces počinje u nedjelju 17. decembra od 7 sati ujutru i traje do 20 sati uveče, a svi oni koji se zateknu na biračkom mjestu do predviđenog vremena za glasanje moći će da iskoriste biračko pravo.

Nakon uvođenja višestranačja u Srbiji i od 1996. godine, kada bošnjačke stranke učestvuju na lokalnim izborima u Novom Pazaru, ovi vanredni u Novom Pazaru biće osmi po redu izborni ciklus za izbor zastupnika u lokalnom parlamentu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: