Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Srbija

MDULS o pozivu za glasanje preminuloj novinarki: Referent nije verifikovao podatak

Srbijansko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da su podaci o biračima u Jedinstvenom biračkom spisku direktno uslovljeni podacima iz drugih službenih evidencija (evidencija o prebivalištu i boravištu ili državljanstvu građana, matične knjige umrlih i matične knjige venčanih) i isključivo zavise od ispravnosti, tačnosti i ažurnosti tih podataka.

Reagirajući povodom informacije objavljene na portalu N1 da je poziv za glasanje na vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima 17. decembra 2023. godine stigao na adresu preminule novinarke Gordane Suše, ovo mnistarstvo navodi da je cilju dodatnog unaprjeđenja biračkog spiska, on povezan i sa matičnim knjigama.

“Kako bismo tačno informisali građane, želimo da objasnimo konkretne korake koji se preduzimaju u slučaju kada lice premine. Najpre zdravstvena ustanova, odnosno ljekar mora da utvrdi činjenicu o smrti, nakon čega bolnice elektronskim putem matičaru šalju Potvrdu o smrti. Matičar onda činjenicu o smrti upisuje u Matičnu knjigu umrlih i istovremeno taj podatak elektronskim putem dostavlja referentu koji vodi birački spisak. Referent koji vodi birački spisak mora taj podatak da potvrdi jednim „klikom“, odnosno da dozvoli promenu u sistemu”, navodi se i pojašnjava da na ovaj način država proaktivno preduzima radnje koje su građani ranije morali sami da iniciraju.

“Građani u ovakvim i sličnim slučajevima više ne moraju da odlaze na šaltere ili da na bilo koji drugi način kontaktiraju organe uprave, jer organi sve rade sami. Međutim, bez obzira na to što je ažuriranje biračkog spiska danas digitalizovan proces u smislu elektronske razmjene podataka između službenika, čovjek je taj koji je od početka do kraja uključen u cjelokupan proces, te su ljudske greške moguće, ali su one, napominjemo, vrlo rijetke”, ističu u saopštenju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave utvrdilo je da u ovom konkretnom slučaju referent koji vodi birački spisak na kraju procesa nije verifikovao podatak koji je dobio iz Matične knjige umrlih, te iz tog razloga ova promjena nije automatski izvršena u biračkom spisku.

Ukazuju da se ovakve situacije ne dešavaju često i rješavaju se u najkraćem mogućem roku.

Tvrde da se Jedinstveni birački spisak svakodnevno ažurira na osnovu uspostavljenog mehanizma komunikacije sa službenim evidencijama drugih organa i nikada nije bio uređeniji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poručio je da je pokušaj predstavljanja ovakvih usamljenih slučajeva kao učestalih zapravo još jedan pokušaj uznemiravanja građana Republike Srbije pred predstojeće izbore i stvaranja atmosfere da se sprema „izborna krađa“ od strane vlasti.

Marinović se osvrnuo na Sporazum o unaprjeđenju uslova za održavanje izbora, koji su 29. oktobra 2021. godine potpisali tadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog, a kojim je dogovoreno da se izborni uslovi poboljšaju, što je i urađeno. Martinović je naglasio da opozicija ima veoma snažne mehanizme da kontroliše kako protiče izborni dan na svakom biračkom mestu, te da je konstantno širenje neistina o „neažurnosti“ biračkog spiska neodgovorno ponašanje i pokušaj obmane javnosti.

“Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sve svoje poslove, uključujući i one koji se odnose na poslove odgovarajućih izbornih radnji, sprovoditi isključivo u skladu sa važećim propisima, kao i do sada”, dodao je Martinović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: