24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

U Sandžak iz Turske stigla medicinska pomoć namijenjena borbi protiv koronavirusa

U Novom Pazaru danas je isporučena humanitarna pomoć koju su donatori iz udruženja “Platforma prijatelji Sandžaka” iz Turske poslali u Sandžak s ciljem borbe protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o šleperu sa hirurškim maskama, higijenskim sredstvima, medicinskim i drugim aparatima i mašinama koji su dostavljeni u privremenu COVID-19 bolnicu u Novom Pazaru. Dio pomoći biće dostavljen za opštine Tutin, Sjenicu, Prijepolje i Kraljevo.

Zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Grada Novog Pazara i zdravstveih ustanova su prilikom prijema donacije istakli da će ona puno značiti za tamošnje medicinske ustanove u borbi protiv pandemije COVID-19.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je istakla da je pomoć koja je stigla iz Turske još jedna potvrda da su građani Sandžaka i građani Turske porijeklom iz Sandžaka neraskidivi most saradnje između Srbije i Turske.

Ona se zahvalila predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu koji je, kako je istakla, brzo reagovao nakon što mu se pismom obratila za pomoć.

“Bošnjaci Sandžaka će ovo vječno pamtiti. Ovo je prilika i vrijeme da se potvrdi ko su iskreni prijatelji Sandžaka. Ovo je prvi dio donacije, najavljeno je da će stići i donacija za ostale opštine Sandžaka”, rekla je Curić izrazivši očekivanja da će se ubrzo vratiti dani mira i blagostanja.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Dr. Meho Mahmutović je rekao kako je pristigla oprema od velikog značaja, iako ta zdravstvena ustanova dobija opremu od Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu Srbije .

“Velika je potrošnja medicinske opreme i svaka pomoć koja dolazi od prijatelja u ovom trenutku je od neprocenjivog značajna. Tu se nalazi, mobilni rengen koji su donirali Ruya Bayegan i proslavljeni košarkaš Mirsad (Jahović) Turkcan, a naš Salih (Hadžifejzović) Akgul, sa dobrotvorima iz Platforme prijatelji Sandžaka, su donirali ostatak opreme”, kazao je Mahmutović dodavši da će dio opremen bit proslijeđen za ostale opštine.

U ime grada i građana Novog Pazara riječi zahvale turskom predsjedniku Erdoganu, “Prijetaljima Sandžaka” i svim donatorima uputio je i gradonačelnik Nihat Biševac.

“Veoma znači kada u ovim teškim vremenima imamo prijatelje i lakše ćemo ih prevazići. Bitno je da znamo da je Turska uvijek uz Novi Pazar da pomognu kao što su i do sada”, rekao je Biševac.

Medicinska i druga pomoć koja je dostavljena prikupljena je uz podršku poslovnih i humanih ljudi iz Turske, porijeklom Bošnjaka iz Sandžaka, ali i dobrotvora među kojima je bivši turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci, kao i mnoge poznate firme i brendovi.

U realiziranju ovog projekta pomogao je i Odbor za međunarodne ekonomske odnose (DEIK).

Predsjednik Platforme “Prijatelji Sandžaka” Salih Akgul rekao je ranije za Anadalu Agency (AA) da se u upućenoj pomoći za Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje i Kraljevo nalazi ukupno 20.000 hirurški maski, 2.000 zaštitinih odijela, kao i više medicinskih aparata, mašina i aparata za higijenu i potrebe pacijenata.

Kako je predočeno za Novi Pazar je izdvojeno 13.000, za Kraljevo 2.500, a za Sjenicu, Tutin i Prijepolje po 1.500 maski. Za Opšu bolnicu u Novom Pazaru donirano je 1.600 zaštitinih odijela, a za Sjenicu, Tutin, Prijepolje i Kraljevo po sto komada.

Platforma “Prijetelji Sandžaka” osnovana je 922. godine od sandžačkih iseljenika u Turskoj, a Salih (Hadžifejzović) Akgul je jedan od istaknutih biznismena u Istanbulu porijeklom iz Prijepolja. Počasnik je konzul Srbije u Turskoj.

Turska je do sada poslala pomoć za 39 zemalja radi borbe protiv pandemije koronavirusom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: