26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Sateliti svjedoče o razornoj snazi ​​potresa u Turskoj

Sateliti za posmatranje Zemlje nastavljaju da procjenjuju ogromnu štetu u Turskoj i Siriji uzrokovanu razornom serijom potresa od 6. februara. Nove satelitske fotografije pokazuju površinske pukotine od razornog zemljotresa u Turskoj, objavio je space.com.

Rascjep površine zemlje uzrokovano jednim od razornih zemljotresa koji je pogodio Tursku 6. februara 2023. godine, vidljivo je na snimcima koje su snimili sateliti za posmatranje Zemlje američke kompanije Maxar Technologies

Nove slike američke kompanije za promatranje Zemlje Maxar Technologies pokazuju površinske pukotine koje su se pojavile kada su se tri litosferske ploče koje se susreću u pogođenom području – Anadolska, Arapska i Afrička ploča – sudarile tog kobnog ponedjeljka.

Na jednoj od ovih fotografija, pukotina na površini prelazi turski grad Nurdag, gdje su hiljade ljudi stradale ispod srušenih zgrada. Sateliti Maxar također su ugledali pukotinu u blizini grada Türkoğlu, oko 32 kilometra sjeverno od Nurdagija, gdje je pukotina vidljiva na udaljenosti od nekoliko kilometara.

Foto: Maxar Technologies

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: