25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija Život

U Sandžaku prva džuma u džamijama nakon vanrednog stanja: Namaz nakon klanjanja dobija život

Muslimani Sandžaka i Srbije su, nakon pauze duže od 50 dana, od zatvaranja džamija zbog pandemije koronavirusa, danas obavili džumu namaz u džamijama.

Namazu je, uz poštovanje preventivnih mjera protiv pandemije koronavirusa, prisustvovao nešto manji broj vjernika nego uobičajno.

U Hadži Šefkovoj džamiji u Novom Pazaru hutbu je održao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović.

On je ukazao da vjernici uče najljepše dove kada se nađu u teškim situacijma jer sakupi najvišu snagu iskrenosti u svojim prsima.

“Treba da se nešto desi da izazove i proterse u nama i oko nas ta uzdah prema Allahu dž.š. i da u nama izazove tu jaku dovu koju nismo kadri da svakad uputimo”, kazao je on predočavajući vjernicima da nikad ne zaborave da “namaz dobija život nakon što se klanja” jer se uzdiže nebesima.

Podvukao je da uspjeha nema bez ustrajnosti i da je to u posljednje vrijeme najveća čast, keramet koju može da doživi jedan vjernik.

“To bi viši dar bio nego išta drugo što bi čovek mogao da zamisli,da čovhek bude ustrajan. Zato ono što prihvatiš ustraj u tome”, rekao je reis Nasufović podsjetivši na riječi Poslanika Muhammeda s.a.v.s. da su najljepša djela ona u kojima čovjek ustraje, makar ona bila i mala.

Islamska zajednica Srbije donijela je juče odluku kojom se odobrava da dnevne, džuma i teravih namaze u džamijama i mesdžidima, pored imama i muezina, može obaviti veći broj džematlija, prema kapacitetu džamije poštujući važeću mjeru stručnog štaba Vlade Republike Srbije o fizičkoj distanci od 2 metra, pri čemu je poželjno prema mogućnosti koristiti i kapacitete harema džamije.

U džamijama Islamske zajendice Srbije džematlije su sinoć obaviti prvi zajednički teravih namaz ovog ramazana, a dans džumu namaz.

Sličnu odluku o otvaranju džamija donijela je i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: