Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U Sarajevu počela s radom Fondacija “Alija Izetbegović”

U Sarajevu je počela s radom Fondacija „ALIJA IZETBEGOVIĆ”. Fondacija je neprofitna i nestranačka organizacija koja će, samostalno i sa drugim organizacijama, raditi na realiziranju društvenih inicijativa i kulturnih programa u skladu sa pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Fondacija je osnovana s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti; povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva; razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti.

Fondacija će podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Posebno će nastojati da doprinosi bošnjačkoj samospoznaji i spoznaji drugih o Bošnjacima kao autohtonom evropskom muslimanskom narodu, oslanjajući se na objektivno vrednovanje i promociju intelektualne ostavštine Alije Izetbegovića kao evropskog muslimanskog mislioca i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Zbog okolnosti koje je izazvala pandemija virusa korona, za sada je neizvjesno realiziranje aktivnosti Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ koje su planirane za ovu godinu i koje uključuju radionicu i ljetnu školu, tribine i okrugle stolove, te jednu međunarodnu konferenciju. Svoje prve aktivnosti Fondacija je prilagodila krizi izazvanoj pandemijom i ublažavanju njenih posljedica.

Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Upravni odbor Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ” čine: Hilmo Neimarlija (predsjednik), Sabina Berberović, Muzaffer Čilek, Fikret Karčić, Zijad Ljevaković, Fikret Muslimović i Faris Nanić.

Više informacija o Fondaciji može se pronaći na veb-stranici https://www.alijaizetbegovic.org.

Kontakt za medije:

Sekreterijat Fondacije – Muhamed Mulahmetović,

tel: 033/203-581,

e-mail: m.mulahmetovic@alijaizetbegovic.org

Izvor: Akos.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: