26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

U Skupštini Srbije održana komemoracija Muameru Zukorliću

Komemoracija povodom smrti Muamera Zukorlića održana je danas u Skupštini Srbije. Skupu su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Zukorlićeva porodica, predstavnici Islamske zajednice, predstavnici stranaka, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Obe muftijine supruge, Elma Elfić Zukorlić i Umeja Zukorlić, vidno potresene, u crnini, prisustvuju komemoraciji, zajedno sa djecom. U Skupštini je i muftijin sin Usame, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja.

Na komemoraciji su govorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i najstariji sin Usame Zukorlić.

“Pravda i pomirenje koje je muftija proklamovao je našla mesto u svim srcima naroda Srbije. On nije bio samo porodici uzor i ponos. Većina je muftiju izbliza upoznala kroz delovanje u Skupštini Srbije. Bilo mu je drago što je prvi put jedna politička partija iz Sandžaka potpisala koalicioni sporazum sa vladajućom partijom po kojoj su definisani srateški projekti za razvoj Sandžaka”, kazao je, izmedju ostalog,Usame Zukorlić.

Predsjednik Vučić je kazao da je Zukorliću kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina bila Srbija.

“Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva. Uvek smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima. Želim vam da ostane nezaboravljen, a mi ćemo se potruditi da tako i bude. Neka mu je rahmet i slava”, poručio je Vučić.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović zahvalio je na podršci, minutu ćutanja u parlamentu prethodne nedelje povodom Zukorlićeve smrti, kao i svim poslanicima koji su došli na sahranu predsjednika SPP-a u Novi Pazar.

izvor/foto:tanjug, srbijadanas

Povezane vijesti

%d bloggers like this: