29 Aprila, 2024
Aktuelno Nekategorisano Srbija Vremeplov

Vučićevo “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana” nakon 28 godina bez kajanja i “izvučeno iz konteksta”

Aktuelni srbijanski predsjednik i tadašnji zastupnik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić je, na današnji dan, 20. jula 1995.godine, dok su vršene masovne egzekucije zarobljenih muškaraca i dječaka u Srebrenici i Podrinju, izgovorio za skupštinskom govornicom “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”.

Vučić nikada javno nije priznao da je tada pogriješio, pokajao se i uputio izvinjenje za zastrašujuće poruke mržnje.

“Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo smije li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, rekao je tada Vučić obraćajući se u srbijanskom parlamentu.

Doskorašji predsjednik naprednjaka i koji je svih ovih godina, bilo da je bio ministar, predsjednik vlade ili šef države Vučić nije priznao genocid u Srebrenici. Relativizira ga u svakoj prilici, ignoriše presude međunarodnih sudova koji su pravosnažnim presudama ustvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Bilbord u novopazarskom naselju Hadžet tokom jedne od izbornih kampana, foto: SNEWS, arhiv

Vučić je na 20. odišnjicu genocida u Srebrenici u Pressingu N1 tvrdio da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”.

“To postoji, izvučeno iz konteksta. To je radio prilog RTS-a u vrijeme najžešće kampanje Miloševića i njegovog režima 1995. godine protiv radikala”, rekao je on u i dodao da je “svakako govorio i druge, brojne stvari, za koje sam u tom trenutku mislio da su dobre, a koje sasvim sigurno ne bih danas ponovio”.

Vučić se 11. jula 2015. godine, nakon što je Fondacija Bila Klintona inicirala njegovo učešće na obilježavanju 20. godišnjece genocida, poklonio žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: