25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Ugljanin čestitao Dan nacionalne zastave: Uspostavljanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća je simbol antifašističkog opredjeljenja i borbe za slobodu

Ističući da je 11. maj za SDA Sandžaka veliki dan i razlog za ponos zbog uspjeha da se ustanovi Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko i političko tijelo Bošnjaka Sandžaka, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljaninje u čestitki povodom ovog blagdana je ocjenio da, nažalost, danas Bošnjaci ovaj Dan zastave obilježavaju u vrijeme režima koji u Srbiji sprovodi velikosprsku politiku, rehabilituje fašističke pokrete i veliča ratne zločince.

“Danas 11. maj obilježavamo kao Dan zastave, simbol identiteta našeg naroda koji nas određuje, izdvaja, definiše i koji čuva i podstiče na jedinstvo. Upravo je uspostavljanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća simbol antifašističkog opredjeljenja i borbe za slobodu. Danas, čitav civilizirani demokratski svijet vidi Srbiju kao nedemokratsku i neslobodnu zemlju”, naveo je Ugljanin ukazujući da građane Sandžaka posebno zabrinjava činjenica da su Srbija i Crna Gora u posljednjiem izvještaju Freedom House-a pale ispod crte po pitanju demokratije i slobode.

“Osobina sandžačkih Bošnjaka jeste da u najtežim trenucima znaju prepoznati istinu i pravdu i da se hrabro bore na pravoj strani. Zato ponosni na vrijednosti i posebnosti sandžačkih Bošnjaka čestitamo 11. maj – Dan zastave”, poručio je osnivač SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: