29 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Vučić i Dačić 2013. u koalicionom sporazumu sa SDA Sandžak potpisali sve elemente autonomije Sandžaka

Lider Stranke demokratake akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin je u predizbornom porgramu na Javnom medijskom servisu Srbije, RTS-u rekao da svi elementi autonomije Sandžaka stoje u koalicionom sporazumu o ulasku SDA Sandžaka u Vladu Srbije iz 2013.  godine koji su u Beogradu potpisali Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Na zvaničnom sajtu SDA Sandžaka stoji objavjen taj sporazum u kojem se između ostalog, u članu 4, navodi da će se u sandžačkim opštinama usaglasiti u strukturi zaposlenih u MUP-u, pravosuđu, carini, zatvorima i drugim organima sa javnim ovlašćenjima sa nacionalnom strukturom u tim opštinama.

Gostujući u emisiji “Upitnik” koji vodi Olivera Jovićević, zaedno sa Zoranom Živkovićem ispred koalicije “Neka maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”, Velimirom Ilićem ispred liste “Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, Sašom Radulovićem ispred lista “Suverenisti”, Ugljanin je ispred liste “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, istakao da, kao čovjek čija je stranka trideset godina parlamentarna u Srbiji, tvrdi da je autonomija Sandžaka, kao specijalni status i rješenje statusa Bošnjaka kao naroda minimum za opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka u tom dijelu zemlje.

Na konstatciju i upit voditeljice emisije Olivere Jovićević da je, kako je navela, primjetno je u periodima kada je bio ministara u Vladi nije imao zapaljivih izjava koje su vezane za Sandžak, pozivanje na autonomiju, sad kaže da će Bošnjaci na predstojećim izborima opredjeljivati za Sandžak ili veliku Srbiju, otkud mu takva poruka, kao i ko ovde žel da ostvari koncept velike Srbije, Ugljanin je odgovorio da je “koncept velike Srbije, kao jedne psihološko-patološke-tvorevine zvanična politika SNS-a od kad je ona na vlasti”.

Unakrsna rasprava između Ugljaninina i voditeljice javnog medijskog servisa u jednom dijelu je izgledla je ovako:

Jovićević: Po čemu to vidite?

Ugljanin: Čuo sam kolege kako govore o autonomiji u Srbiji sa srpskog aspekta. Bošnjaci su narod nad kojima je izvršen genocid u Srebrenici i teški zločini u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima…

Jovićević: O tome su su rekli međunarodni sudovi. Kakva velika Srbija, koji koncept velike Srbije zastupa vladajuća stranka, gde su njene granice?

Ugljanin: Ja vas pitam, govorim o rezultatima. Mi imamo organizovani državni teror od devedesetih do dvije hiljadite koji i danas traje i niko nikad nije odgovarao?

Jovićević: Što ste bili ministar onda u tri vlade ako teror do danas traje?

Ugljanin: Pričate kao srpske obavještajne službe. Pričaš kao srpska DB.

Jovićević: Ja govorim kao novinar gospodine Ugljanin.

Ugljanin: Niste onda slušali medije, davao sam intrevjue i za državne medije, za Tanjug i na sajtu moje stranke potražite i vidjet ćete sporazum koji sam potpisao sa Vučićem i Dačićem, i šta je sve zapisano. Svi elementi autonomije.

Nosilac liste SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je i na prozivku da je izjavjiljivao da je Srbija fašistička tvorevina, da se ta izjava odnosi na to da je “fašistička tvorevina takozvana srpska država Srbija, u kojoj vladaju paralelne strukture vlasti, ne Srbija, nego ovi što su na vlasti koji se zovu srpska država Srbija”.

“Nas zanima država Srbija u kojoj će svi ljudi biti ravnopravni, decentralizovana, u kojoj će Sandžak imati svoj regionalni status, a Bošnjacima se vratiti status naroda. Zašto, jel normalno da u Novom Pauaru, Sandžaku uopšte, gdje u gradovima gdje živi 99 ili 82 posto Bošnjaka, načelnika policije dovode iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva, tužioca, policiju. Molim Vas?, upitao je on zaključivši da Ustav države garantuje, a Bošnjaci ne mogu da ostvare ta prava.

Olivera Jovićević je od ostlih gostiju zatražila šta imaju da kažu na ovakve izjave Ugljanina, ali joj je Zoran Živković rekao da tema o Sandžaku uopšte nije bila poslata za emisiju i da je to ideja da se posvađaju gosti emisije.

“Ovo je sad ideja da se mi posvađamo ovde gde je vlast, koja je teroristička, koja je užasna, neću reći da je fašistička zato što, eto zbog vas, dobre sam volje. Ali da sad celu emisiju potrošimo da se mi svađamo oko Sandžaka je potpuno bezsmisleno”, poručio je Živković.

Foto: RTS youtube, PrtSc

Povezane vijesti

%d bloggers like this: