26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Zulum u Srbiji prevršio svaku mjeru, puna podrška protestima protiv režima

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je pozvao danas sve sandžačke patriote, bez obzira na vjeru i naciju, da se priključe građanima Srbije u protestu protiv paralelnih struktura vlasti i aktuelnog režima.

“Čitavim bićem podržavamo aktivnosti protesta građana u Srbiji. Narod može sve. Ovo je u skladu sa Ustavom. Naše je da vratimo dostojanstvo svim građanima Srbije. Pozivam sve sandžačke patriote, bez obzira na vjeru i naciju, da se pridruže ostatku građanima Srbije koji su se digli. Zulim u Srbiji je prveršio svaku mjeru, mislim da će ovaj režim na kraju da padne. Došli smo do toga da ljudima hoće da uzmu kuće i imanja”, istakao je Ugljanin u obraćanju javnosti.

On je naveo da su građani Srbije i ranije pokušavali da protestuju kao i da su 2007., godine i kasnije paralalne strukture i batinši preko BIA pokušale da naprave sukob među Bošnjacima, te da da je to bila “generačna proba u Sandžaku”, a da je SDA Sandžaka svojim djelovanja pokušala da uitiče u procesu “razstrašivanja srpskog naroda”.

Komentarišući proteste u više gradova u zemlji protiv aktuelne vlasti, Ugljanin je rekao da su tokom prethodnih godina razne paralelne strukture ove države u Sandžaku sporovodile torturu i zastrašivanje građana, a da se sada to vidi i na drugim mjestima, te da su građani ustali i digli svoj glas.

“Konačno su ljudi odlučili da se suprostave ovom monstrumu koji se zove veliko-srpska politika, a koja ima cilj da istrijebi sve što se sa njima ne slaže”, ocjenio je on.

Ugljanin je na današnjoj press konferenciji rekao da su na čelu Srbije strukture koje veličaju i štite ratne zločince i zločine, dok građani traže da žive u državi gdje vlada pravna sigurnost.

“Danas su u Srbiji na vlasti oni koji štite zločince i bez imalo stida prisvajaju 63 opštine u Bosni i Hercegovini, a u tim opština su upravo veliko-srpske snage izvršile genocid”, rekao je Ugljanin i dodao da je očigledno da jugoslovenska kriza još nije prošla.

Predsjednik SDA Sandžaka je podsjetio na brojne zločine u BiH i dodao da je presudama medjunarodnih sudova Srbija prva zemlja na svijetu koja je proglašena krivom po Konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida.

Navodeći dalje, kazao je da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat u BiH, ali da nije riješio brojne probleme, a posebno mogućnost povratka raseljenih i izbjeglih lica, te da državni vrh Republike Srpske hvali zločinačka djela.

“SDA Sandžaka je više puta u Skupštini Srbije zahtjevala raspravu o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ali bezuspješno”, naveo je i dodao da u Srbiji ne postoji sloboda, a da su najbolji primjer tome “Žene u crnom”, koje su savjest ljudskog roda, ocjenio je.

Kako je rekao, sa ovim problemima treba da se  odredi međunarodna zajednica, jer je ključ za rješavanje ovih i sličnih problema u njihovim rukama.

“Ako se nastavi politika veličanja ratnih zločina, onda se nama Bošnjacima crno piše, kao i svim onim gradjanima koji trenutno protestvuju širom Srbije”, upozorio je i naglasio da je sada stanje u zemlji kao 92′ godine, ali da očekuje da strani faktori što skorije preduzmu konkretne mjere.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: