Aktuelno Bosna i Hercegovina Regija Sandžak

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća radi na modelu povezivanja Bošnjaka sa maticom Bosnom, ali i sa svim državama regiona

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijea (BNV) Misala Pramenković je na javnoj tribini „Uloga i značaj bošnjačkih vijeća u ostvarivanju temeljnih identitetskih pitanja i statusa Bošnjaka u državama regiona“ ukazala na važnosti institucionalnog povezivanja sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom, ali i povezivanju sa svim državama regiona u kojima žive Bošnjaci, kao i o izazovima sa kojima se suočava bošnjačka zajednica u Sandžaku i Srbiji, kao i o ekonomskim i infrastrukturnim problemima.

„Ono što Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća radi jeste model kako se Bošnjaci trebaju povezivati i kako da, bez obzira na brojne razlike kojih ima, budemo konstruktivni, budemo jedni drugima podrška i čujemo kako su Bošnjaci u državama regiona organizirani“, istakla je predsjednica BNV-a na skupu odranom u sali Muzeja Avnoj-a u Bihaću, u organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Unsko-sanskog kantona.

U svom izlaganju je poručila „Da mi, Bošnjaci, imamo viziju, strategiju i da definiramo šta su to naši nacionalni interesi, a onda, da smo svi jedinstveni i složni po tom pitanju i da nas neki sitni interesi i dnevno-političke priče nikako ne odvrate od afirmacije i realizacije projekata koji će biti značajni nama i generacijama koje dolaze“.

Uvodna izlaganja imali su Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i prof. dr. Vildana Pečenković, predsjednica Regionalnog odbora VKBI Bosanske Krajine.

Nakon uvodnih izlaganja, prisutnima su se obratili i Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva dr. Denisa Bećirovića.

Cilj posjete bio je predstavljanje rada i članova Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Govornici na tribini bili su dr. Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, emeritus prof. dr. Kasim Trnka, zamjenik predsjednika VKBI BiH, Dževad Hot, predsjednik BNV Sjeverne Makedonije, Edin Safić, potpredsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća i Vijeća Grada Zagreba u Hrvatskoj, Fahir Gutić, potpredsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije i Dževahira Koljenović, bošnjačka članica u Konsultativnom vijeću zajednica Kosova, dok je tribinom moderirao mr. sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI i izvršni sekretar Ureda za koordinaciju.

Javnoj tribini prisustvovala je i delegacija Vijeća, koju su činili predsjednik Izvršnog odbora, Fuad Baćićanin, potpredsjednici Sead Šemsović i Mustafa Fetić, sekretar Samer Jusović, i , stručna saradnica za informisanje i kulturu Esma Ljajić, članice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i zainteresirani građani.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predvođena predsjednicom Misalom Pramenković, koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosanskoj Krajini, sastala se sa gradonačelnikom grada Cazina Nerminom Ogreševićem,, sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Bihaca Zukfikarom Handukićem i sekretarkom Gradskog organa uprave Sinhom Kurbegović u Gradskoj vijećnici u Bihaću, kao i s rektorom Univerziteta u Bihaću Atifom Hodžićem i njegovim saradnicima.

Foto: BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: