28 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Regija Srbija

Vučić zamolio Stoltenberga da KFOR čuva Srbe na Kosovu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu kako bi razgovarao o tenzijama na sjeveru Kosova.

Stoltenberg je nedavno nasilje nad mirovnim snagama KFOR-a nazvao neprihvatljivim, ističući da je KFOR rasporedio dodatnih 500 vojnika na Kosovo i da je spreman da djeluje po potrebi, u skladu sa svojim mandatom UN-a, saopšteno je iz NATO-a.

On je istakao da sve strane moraju da spriječe bilo kakvu ponovnu eskalaciju i da se konstruktivno angažuju u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Mi osiguravamo bezbjednost i slobodu za sve zajednice. Nastavićemo da sprovodimo svoje radnje po mandatu Ujedinjenih nacija.Važno je da se tenzije smanje, zato pozivamo obje stane da smanje tenzije. Snažno vjerujemo da je put naprijed dijalog uz posredstvo EU što NATO podržava”, istakao je Stoltenberg.

Vučić je nakon sastanka sa Stoltenbergom u Briselu izjavio da je prema Rezoluciji 1244 NATO odgovoran za bezbjednost na Kosovu, kao i da ih je zamolio “da KFOR osigura bezbjednost Srba”.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog poslednjih dešavanja na cijelom Kosovu, a ne samo na sjeveru.

“Neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova posjeta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbjednosno, a ne samo političko pitanje”, rekao je Vučić.

Foto: NATO Multimedia

Povezane vijesti

%d bloggers like this: