19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Vulin se oglasio: Budući vatrogasci se biraju po stručnosti, ne koristite policiju za političke obračune

Aleksandar Vulin, Ministar unutrašnjih poslova Srbije, oglasio se kasno sinoć saopštenjem za javnost u kojem odbacuje tvrdnje o diskriminaciji kandidata bošnjačke pripadnosti na konkursu MUP-a za prijem na obuku za Vatrogasno-spasilačkih jedinica, te naglasio da nacionalna pripadnost nikada nije niti će biti uslov ili kriterijum za prijem u MUP Republike Srbije.

Vulin je reagujući na osude od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća i potpredsjednika SDP-a Huseina Memića, izrazio uvjerenje da oni “znaju da ministar unutrašnjih poslova nema ingerencije niti donosi odluke o prijemu kandidata za obuke, a pogotovo ne da se odluke o prijemu donose po nacionalnom ključu”.

Navodeći kriterijume o psiho-fizičkim sposobnostima za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice, Vulin je naveo da je ključna profesionalna selekcija, a ne nacionalna pripadnost.

“Da li gospodin Memić može preuzeti odgovornost za život pojedinca koji na konkursu nije uspio da odgovori na visoke zahtjeve struke, ali je zaposlen po nekom ‘nacionalnom ključu’ za koji se očigledno zalaže, ili za živote njegovih kolega koji će zbog nedovoljne spremnosti tog pojedinca biti ugroženi? Ako to smatra ‘razumnim’ rizikom posla, da li razmišlja o životima i bezbjednosti građana kojima će sutra takva osoba priteći u pomoć”, zapitao je Vulin.

Prema njegovim riječima, ni ministar ni Ministarstvo unutrašnjih poslova tu odgovornost ne mogu da preuzmu na sebe.

“Zato se u posebne (specijalne) jedinice MUP-a Srbije primaju samo oni koji odgovore na možda zahtjevne, ali neophodne uslove konkursa koji zahtjevaju najviši nivo psihofizičke sposobnosti, nikako po nacionalnom ili nekom drugom ključu”, poručio je Vulin u saopštenju za javnost.

Podsjetimo, MUP Srbije na Konkurs za upis 300 polaznika obuke za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica nije odabrao nijenog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda, što je izazvalo oštre reakcije u Sandžaku, najprije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ali i reakcija iz SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: