Aktuelno Art Kultura Muzika Sandžak

World Music Fest Zeman otvoren izložbom fotografija a.r. Ešrefa Džanefendića

Posthumnom izložbom fotografija nedavno preminulog Ešrefa Džanefendića počeo je 4. po redu muzički festival Zeman, u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar.

Ljubitelji lika i djela višestranog virtouza fotografije i muzičkih taktova imali su priliku da pogledaju 33 fotografije ovog umjetnika, a kao simboliku njegovih godina života.

Ispred Galerije MMC govorila je Ajla Dazdarević, kordinator u Galeriji, a publici se obratila i Ešrefova supruga, književnica, Nadija Rebronja.

“Ešref je bio jedan veliki dio ne samo Zeman Fest-a i Kulturnog centra Novi Pazar, već i ostalih organizacija i ustanova kulture ovog grada. Svojim fotografijama ispratio je gotovo sve najbitnije događaje godinama u nazad”, podsjetila je Dazdrević sve prisutne.

Ešref je bio dipl. inžinjer arhitekture, muzičar i fotograf. Svirao je kanun i kahon, a voleo je i da zapjeva.

“Nastupao je u supersoničnim komunikacijama Kornelija Kovača 2012. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu; 2013. u Beogradu povodom 50 godina rada Kornelija Kovača, kao i 2014. U Domu omladine u Beogradu. Kao član različitih ansambala i bendova nastupao je više puta u inostranstvu, uključujući Conservatorio Giuseppe Verdi u Torinu 2012, Turkoviziju 2015, Sarajevo sevdah fest i Baščaršijske noći”, naveli su samo jedan dio njegove bogate biografije.

“Ova njegova izložba koja je prva posthumna i organizuje se u okviru festivala Zeman, osmišljena je prije svega kao neki manji omaž koji ima za cilj da predstavi šta je sve to on radio, a nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati i neke konkretnije temeljno osmišljene izložbe. Za ovu izložbu, orgaizatori su izabrali 33 fotografije, što simbolizuje 32 godine života i tu 33. prekinutu godinu. Izabrane su fotografije koje imaju različit fotografski pristup i pokazuju šta je sve njega zanimalo. U centru njegovog istraživanja kroz fotografiju jeste arhitektura i različiti eksperimenti sa arhitektonskim oblicima. Jedan dio ovih fotografija ukazuje nešto što jeste njegov autentičan stil u fotografiji, a to je dodavanje jakog kolorita i to u okviru njegovog umjetničkog rada ima specifičnu simboliku jer on u životu jeste bio osoba koja je stvarnost doživljavala na neki vedriji način  od realnog, pa tako i fotografije nemaju tedenciju da prikažu realističnost već zapravo neku utopijsku dimenziju stvarnosti, prije svega, urbanog prostora“, kazala je Nadija Rebronja.

Ešref je bio učesnik nogih kulturno-umjetničkih događaja u Sandžaku, tako i Festivala Zeman zbog čega je urednički tim i odlučio organizovati izložbu njegovih fotografija za otvaranje ovog festivala.

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi fotografija u Novom Pazaru, za šta je tri puta nagrađivan na različitim foto konkursima. Posthumno je nagrađen i od strane grada Novog Pazara za doprinos u kulturi.

World Music Fest Zeman traje do 30 jula.

Večeras će sa svojim izvedbama iz Anadolije i Istočnog Balkana nastupiti turski ansambl Istanbul Kolektif.

Izvor: Taktinfo, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: