20 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Muzika Sandžak

World Music Fest Zeman otvoren izložbom fotografija a.r. Ešrefa Džanefendića

Posthumnom izložbom fotografija nedavno preminulog Ešrefa Džanefendića počeo je 4. po redu muzički festival Zeman, u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar.

Ljubitelji lika i djela višestranog virtouza fotografije i muzičkih taktova imali su priliku da pogledaju 33 fotografije ovog umjetnika, a kao simboliku njegovih godina života.

Ispred Galerije MMC govorila je Ajla Dazdarević, kordinator u Galeriji, a publici se obratila i Ešrefova supruga, književnica, Nadija Rebronja.

“Ešref je bio jedan veliki dio ne samo Zeman Fest-a i Kulturnog centra Novi Pazar, već i ostalih organizacija i ustanova kulture ovog grada. Svojim fotografijama ispratio je gotovo sve najbitnije događaje godinama u nazad”, podsjetila je Dazdrević sve prisutne.

Ešref je bio dipl. inžinjer arhitekture, muzičar i fotograf. Svirao je kanun i kahon, a voleo je i da zapjeva.

“Nastupao je u supersoničnim komunikacijama Kornelija Kovača 2012. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu; 2013. u Beogradu povodom 50 godina rada Kornelija Kovača, kao i 2014. U Domu omladine u Beogradu. Kao član različitih ansambala i bendova nastupao je više puta u inostranstvu, uključujući Conservatorio Giuseppe Verdi u Torinu 2012, Turkoviziju 2015, Sarajevo sevdah fest i Baščaršijske noći”, naveli su samo jedan dio njegove bogate biografije.

“Ova njegova izložba koja je prva posthumna i organizuje se u okviru festivala Zeman, osmišljena je prije svega kao neki manji omaž koji ima za cilj da predstavi šta je sve to on radio, a nadamo se da ćemo u narednom periodu organizovati i neke konkretnije temeljno osmišljene izložbe. Za ovu izložbu, orgaizatori su izabrali 33 fotografije, što simbolizuje 32 godine života i tu 33. prekinutu godinu. Izabrane su fotografije koje imaju različit fotografski pristup i pokazuju šta je sve njega zanimalo. U centru njegovog istraživanja kroz fotografiju jeste arhitektura i različiti eksperimenti sa arhitektonskim oblicima. Jedan dio ovih fotografija ukazuje nešto što jeste njegov autentičan stil u fotografiji, a to je dodavanje jakog kolorita i to u okviru njegovog umjetničkog rada ima specifičnu simboliku jer on u životu jeste bio osoba koja je stvarnost doživljavala na neki vedriji način  od realnog, pa tako i fotografije nemaju tedenciju da prikažu realističnost već zapravo neku utopijsku dimenziju stvarnosti, prije svega, urbanog prostora“, kazala je Nadija Rebronja.

Ešref je bio učesnik nogih kulturno-umjetničkih događaja u Sandžaku, tako i Festivala Zeman zbog čega je urednički tim i odlučio organizovati izložbu njegovih fotografija za otvaranje ovog festivala.

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi fotografija u Novom Pazaru, za šta je tri puta nagrađivan na različitim foto konkursima. Posthumno je nagrađen i od strane grada Novog Pazara za doprinos u kulturi.

World Music Fest Zeman traje do 30 jula.

Večeras će sa svojim izvedbama iz Anadolije i Istočnog Balkana nastupiti turski ansambl Istanbul Kolektif.

Izvor: Taktinfo, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: