26 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Za predsjednicu Skupštine Grada Novog Pazara izabrana dr. Anela Šemsović

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara danas je glasovima 26 odbornika za predsjednicu lokalnog parlamenta izabrana dr. Anela Halilović Šemsović, odbornica Sandžačke demokratske partije (SDP).

Na konstitutivnoj sjednici nisu glasali odbornici liste “Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja” i SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin, ističući u svojim izlaganjima da nisu stečeni uslovi za rad lokalnog parlamenta jer, između ostalog, izborna komisija nije dostavila izvještaj o rezultatima, odnosno sprovedenim izborima.

Nakon višesatne rasprave na konstitutivnoj sjednici potvrđeni su mandati odbornika.

Skupštinska većina koju čine liste ”Evropski Novi Pazar Rasim Ljajić” i liste “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – za našu djecu” za zamjenika predsjednika Skupštine Grada Novog Pazara je, takođe tajnim glasanjem, izabrala Albina Šabotića,odbornika iz SDP-a.

Odbornici su sa 26 glasova javnim glasanjem za sekretara Skupštine izabrali dosadašnjeg sekretara Ahmedina Binjoša i za njegovog zamjenika Dimitriju Veselinovića, radnika Skupštinske službe Grada Novog Pazara.

Novoizabrana predsjesnica Skupštine Grada Novog Pazara Anela Šemsović je nakon sjednice rekla da je sretna što je dobila mogućnost da učestvuje u kreiranju budućnosti ovog grada i da će biti predsjednica skupštine svih građana Novog Pazara.

“Novi Pazar je univerzitetski centar, neponovljiva turistička destinacija, ali prije svega grad mladih. Predstavljati sa bilo kojeg nivoa vlasti je zaista velika počast ali i velika odgovornost. nadam se da ću svoje obaveze raditi onako kako bi svi građani bili zadovoljni”, poručila je ona ističući da je termin “predsjednica Novog Pazara apsolutan, bez izuzetka”.

Ona je navela da su se na našoj političkoj sceni odavno zreli uslovi za korekciju političkog vokabulara i da će se ličnim primjeom potruditi da bi to moglo da funkcioniše na neki bolji način i da očekuje saradnju drugih političkih faktora u gradu.
Anela Šemsović je, kako je navedneo u biografiji, ljekar zaposlena kao profesor anatomije i fiziologije u Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru. Završila je Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini, kao i doktorske studije na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku, govori engleski jezik i, kako je sama navela u prvom obraćanju, zalagaće se za potpunu primjenu bosanskog jezika.

Prije verifikacije mandata odbornička grupa SDP-a je predložila da se u dnevni red uvrsti izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članova gradskog vijeća nakon čega je uslijedila polemika, nekoliko odbornika SDA Sandžaka i SPP-a su izašli na binu bioskopske sale Kulturnog centra izražavajući pritest i sprečevaju na taj način nastavak sjendice. Nakon polusatne pauze taj prijedlog je povučen od strane predlagača.

Skupština Grada Novog Pazara broji 47 odboničkih mandata. Danas su verifikovani mandati za 21 odborniku sa liste “Za evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić”, 11 odbornika sa liste ”Akademik Muamer Zukorlić-Stranka pravde i pomirenja (SPP) , za 9 odbornika Stranke demokratske akcije i 6 odbornika sa liste „Aleksandar Vučić , Ivica Dačić – Za našu djecu“.

Na početju sjednice, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast preminulima od koronavirusa.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: